Soczewica zapiekana z jajkiem

Lubicie soczewicę? Ja ją uwielbiam. Jadłam co prawda na razie tylko zieloną, ale myślę, że każda jest pyszna. Pokochała ją również moja mama, dlatego podczas ferii spędzonych w domu, próbowałam trochę z nią kombinować. I tak pewnego wieczoru powstała taka pyszna zapiekanka. Bardzo smaczna, z dużą ilością warzyw i jajkiem na wierzchu, dzięki któremu całość zyskuje właściwy urok. Idealna kolacja czy ciepły posiłek w ciągu dnia. Bardzo polecam każdemu, a szczególnie tym, którzy stronią od soczewicy, bo ten przepis na pewno zmieni ich podejście :)

Soczewica zapiekana z jajkiem (2 porcje)

  
~ 1 cebula
~ 100 g wędliny drobiowej
~ 50 g soczewicy zielonej
~ 2 marchewki
~ 100 g cukinii
~ 1 papryka
~ 1 łyżka koncentratu pomidorowego
~ 2 jajka
~ sól, pieprz
~ oliwa do smażenia

Soczewicę gotujemy 25 minut i odcedzamy.

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę i paprykę. Chwilę smażymy, po czym dodajemy starte marchewki i cukinię. Smażymy do miękkości warzyw i dodajemy przecier z odrobiną wody. Wrzucamy soczewicę i mieszamy. Solimy i pieprzymy. Umieszczamy w 2 naczynkach żaroodpornych. Na wierzch każdego z nich wbijamy jajko.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut (w zależności jakie jajko chcecie uzyskać- ja najbardziej lubię ścięte białko i rozlewające się żółtko, więc trzymam tylko 15 minut :))

Drukuj



3 thoughts on “Soczewica zapiekana z jajkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *