Spaghetti z kiełbasą i cukinią

Ostatnio powracam dość często do „makaronowania”, więc tutaj też bez tego się nie obędzie :D Dzisiaj niezwykle smaczna i szybka propozycja, która mignęła mi przed oczami już wiele razy, a w końcu postanowiłam zrobić własną wersję. Właściwie mamy tutaj 3 główne składniki: makaron, kiełbaskę i cukinię, a wszystko tak idealnie ze sobą współgra, że dodatek przypraw jest tutaj prawie zbyteczny. Ja użyłam i polecam Wam gorąco kiełbasy z piersi kurczaka. Nigdy nie byłam dużą fanką kiełbas, zawsze wydawały się mi się strasznie tłuste i średnio smaczne, a ta jest o wiele delikatniejsza i zdrowsza. Całe danie zyskuje dzięki niej cudowny aromat i smak. A całość to szybki, pożywny i sycący obiad. Idealny, kiedy macie mało czasu i …siły ;p Róbcie koniecznie :)

Spaghetti z kiełbasą i cukinią (2 porcje)

~ 100 g makaronu spaghetti
~ 1 duża cebula
~ 200 g kiełbasy (z piersi kurczaka)
~ 1 średnia cukinia (ok. 400 g)
~ 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (lub śmietany)
~ sól, pieprz
~ oliwa do smażenia

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 
Cebulę siekamy i podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy kilka minut, po czym wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Całość smażymy do miękkości cukinii. Solimy i pieprzymy. Następnie wrzucamy makaron. Dodajemy jogurt/śmietanę i dobrze mieszamy. Chwilę jeszcze zostawiamy na ogniu i podajemy. Smacznego ;)


 

Drukuj



1 thought on “Spaghetti z kiełbasą i cukinią”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *