fbpx

Spring rolls wegańskie a la pad thai, czyli idealny obiad na upały

by Kucharka w baletkach

Spring rolls wegańskie a la pad thai to spring rolls bez mięsa, które wymyśliłam już w Majówkę. Jednak, myślę, że teraz sprawdzą się nawet lepiej ;)

Zawsze, kiedy w mojej lodówce znajdą się kiełki fasoli mung, musi być pad thai. Czasem, ale rzadko robię też jakąś tajską zupę, ale jednak pad thai to pad thai. I nie umiem się czasem przemóc, żeby zrobić coś innego.

Jednak właśnie w piękne majówkowe popołudnie postanowiłam ze sobą nie walczyć. Przygotowałam więc mojego ukochanego pad thaia w lekko  skromniejszej wersji i podałam go w jeden z najbardziej oryginalnych sposobów, o których słyszałam.

Wegański pad thai bowiem został spring rollsem. I to jakim pysznym i pięknym!

Spring rolls wegańskie a la pad thai to spring rolls idealne

Spring rolls wegańskie w środku

Spring rolls bardzo kojarzą mi się z weekendową letnią beztroską. To danie, które je się na zimno, więc idealnie pasuje, kiedy na zewnątrz jest ciepło. Albo upalnie, jak ostatnio i przez najbliższe kilka dni ;)

Jednak muszę przyznać, że lubię je robić tylko dla siebie. Wystarczy, że zwinę kilka i już mam spokój. A jak już się robi większą ilość, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Więc chociaż spring rolls to naprawdę łatwe danie, to jednak potrafi zająć chwilkę. Jednak, takie zawijanie może być też relaksujące, więc może Tobie się bardziej spodoba ;) 

PS: Jeśli nie chce się robić sosu satay, można od biedy zmieszać masło orzechowe z sosem sojowym i też będzie pysznie ;)

Spring rolls wegańskie a la pad thai

Drukuj
Liczba porcji: 16 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 110 kalorii 4 g białka, 14 g węglowodanów, 4 g tłuszczy na porcję
Ocena 4.0/5
( 2 głos )

SKŁADNIKI

Sos do pad thai:

  • sok z 1 limonki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 1/2 łyżki pasty sriracha lub 1/4 łyżeczki chili/ostrej papryki
  • 1 łyżka brązowego cukru/erytrolu/ksylitolu

Pad thai:

  • 100 g makaronu ryżowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub innego neutralnego do smażenia
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 kostka tofu naturalnego (180 g)
  • 1 duża marchew
  • 100-150 g kiełków fasoli mung
  • 1 pęczek szczypiorku

Spring rolls:

  • 16 arkuszy papieru ryżowego

Sos satay:

  • 100 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła orzechowego (ok. 40 g)
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka cukru / erytrolu / ksylitolu
  • sok z 1/2 limonki

PRZYGOTOWANIE

Sos do pad thai:

  1. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitego sosu i odstawiamy.

Pad thai:

  1. Makaron ryżowy zalewamy zimną lub letnią wodą i odstawiamy na przynajmniej godzinkę. Odlewamy wodę i odstawiamy na bok.
  2. Na rozgrzanym oleju kokosowym podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy tofu pokrojone w kosteczkę i smażymy, aż się zarumieni na złoto. Wrzucamy pokrojoną w słupki marchewkę. Smażymy na średnim ogniu kilka minut, aż warzywa zmiękną (w razie potrzeby dolewamy kapkę wody). Dodajemy przygotowany wcześniej sos i kiełki.
  3. Dodajemy makaron, mieszamy i trzymamy na ogniu, aż makaron zrobi się miękki (ok. 3 minuty).
  4. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekany szczypiorek, mieszamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

Sos satay:

  1. Mleko kokosowe podgrzewamy na małym ogniu w małym rondelku.
  2. Dodajemy resztę składników i mieszamy.
  3. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Odstawiamy.

Spring rolls:

  1. Każdy arkusik papieru ryżowego zwilżamy lekko letnią wodą i układamy na drewnianej desce. Układamy na środku porcję pad thaia. Krótsze boki każdej rolki zawijamy do środka i zwijamy jak naleśnika czy burrito.
  2. Spring rolls układamy na talerzu, obok ustawiamy sos satay i podajemy. Smacznego :)
Spring rolls wegańskie a la pad thai w dłoni
Spring rolls wegańskie na talerzu 3 sztuki

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close