Surówka z marchewki i jabłka

Zawsze do niedzielnego obiadu u mnie w domu jada się surówkę, a odkąd sprzeciwiłam się kupowaniu supermarketowych naładowanych zazwyczaj konserwantami, to zawsze nowe pole do popisu. I można kombinować na wiele sposobów, zrobić o wiele więcej i taniej, a dodatkowo o wiele smaczniej i bardziej fantazyjnie. Prawie zawsze wychodzi inna surówka, ale zawsze zapominam o sfotografowaniu ich, dlatego teraz kiedy w końcu sobie przypomniałam, muszą w końcu tu wylądować. Na pierwszy ogień mam dla Was pozornie niewinną i prostą surówkę, ale wciąż jedną z moich ulubionych (i jedną z nielicznych jedzonych przez mojego brata z bardzo wysublimowanym gustem). Na pewno już o niej słyszeliście lub jedliście, a szczerze powiedziawszy nie wiem, jak można jej nie kochać. Wspaniałe połączenie marchewki i jabłka, które uwielbiają nawet dzieci, a ja często wykorzystuję w owsiankach czy plackach. Jej sekretem jest starcie marchewki na jak najdrobniejszych oczkach i choć brzmi tojak fanaberia to naprawdę jest duża różnica w smaku, gdy ścieramy na dużych oczkach. Świetnie komponuje się zwłaszcza z mięsem drobiowym, ale z wieprzowiną również będzie smaczne. Polecam serdecznie :)

Surówka z marchewki i jabłka (1 miska ok. 0,5 l)

  
~ 3 duże marchewki (500-600 g)
~ 1 małe jabłko (ok. 100 g)
~ 2 duże łyżki jogurtu naturalnego (lub po 1 jogurtu i 1 majonezu)
~ sól, pieprz
~ szczypta cukru

Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na jak najdrobniejszych oczkach. Następnie obieramy jabłko i również ścieramy. Mieszamy z marchewką. Dodajemy jogurt, sól, pieprz i szczyptę cukru (jeżeli jabłko było bardzo słodkie można pominąć ;)). Odstawiamy na pół godzinki i podajemy. Smacznego :)

Drukuj



2 thoughts on “Surówka z marchewki i jabłka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *