Tofurniczki batatowe

Są takie śniadania, które zostają w pamięci długo i już je jedząc myślimy, kiedy będziemy mieli okazję przygotować takie same jeszcze raz. Te placki należą właśnie do tych śniadań. Niedzielny poranek trzeba było uczcić jak najsmaczniej, więc postawiłam na bataty i tofu. I choć nie byłam na początku w pełni przekonana czy wszystko będzie do siebie pasować, to wyszły idealne! Moje pierwsze tofurniczki były w wersji wytrawnej, potem trochę zraziłam się wersją na słodko, ale dzisiaj postanowiłam wypróbować wersję środkową (w sumie batat to wciąż warzywo, mimo, że jedząc go trudno w to uwierzyć ;p). I to było superśniadanie! Delikatne, rozpływające się w ustach, a jednocześnie sycące i zdrowe. Cud placki. Róbcie koniecznie, bataty i tofu to naprawdę zgrany duet ;))

Tofurniczki batatowe (2 porcje)


~ 300 g tofu naturalnego
~ ok. 160 g upieczonego batata 
~ ok. 70 g mąki (pełnoziarnistej)
~ 0,5 szklanki mleka (w wersji wegańskiej sojowego)
~ 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 0,5 łyżeczki cynamonu

Tofu i batata miksujemy blenderem do połączenia. Dodajemy mąkę, proszek, cynamon i wlewamy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Łyżką formujemy placki i smażymy na rozgrzanej patelni. Podajemy z masłem orzechowym lub tahini. Smacznego :)

Bataty everywhere

Drukuj



6 thoughts on “Tofurniczki batatowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *