Tort bezowy ze śmietanką, jabłkami i sosem karmelowym

W miniony weekend mój tata miał urodziny i poza troszkę już nudnym dla mnie (choć pysznym!) tortem czekoladowym (robionym specjalnie pod wybredne podniebienia moich braci ;-)) chciałam przyrządzić tort wyjątkowy. A że mama z tatą ostatnio rozsmakowali się w domowych faworkach mama odłożyła dla mnie dość sporo białek, więc musiało paść na tort bezowy. Ale jaki! Zobaczyłam idealny na Moich Wypiekach i musiałam zrobić podobny. Tort bezowy ze śmietanką, jabłkami i sosem karmelowym wygrał ten dzień i zachwycił absolutnie każdego. Nie będę Was wkręcać, że nie ma przy nim trochę pracy – klasyczna pavlova to zrobienie bezy i ubicie śmietany, a przy tym trzeba jeszcze dodatkowo zrobić sos karmelowy, podsmażyć orzechy w miodzie i poddusić z cytryną jabłka. Nie ma tu nic trudnego, ale przygotowanie robi się dość złożone i czasochłonne, ale warte każdej poświęconej minuty. Jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście tortu bezowego to od razu mówię Wam, że nie ma się czego bać, bo jeśli będziecie dokładnie trzymać się przepisu to wyjdzie piękna zawsze – chrupiąca z wierzchu i ciągnąca w środku. Bardzo daleko jej od twardych białych bez, które można znaleźć w supermarketach. Ja tym razem proponuję Wam jesienno-zimowy tort bezowy ze śmietanką, jabłkami i sosem karmelowym, który na pewno skradnie Wasze serca. Smakuje troszkę jak szarlotka premium, nie jest absolutnie przesłodzony, pachnie miodem i cynamonem. Naprawdę tort bezowy wyjątkowy, którego powinien spróbować każdy. Polecam serdecznie i zapraszam :-)

Tort bezowy ze śmietanką, jabłkami i sosem karmelowym

(tort o średnicy ok. 25 cm ~ 10-12 porcji)

Spody bezowe (2 blaty):
~ 6 białek
~ 250 g drobnego cukru
~ szczypta soli
~ 1 łyżka octu winnego (jasnego)

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni.

Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi o średnicy ok. 22 cm (lub wykorzystujemy 2 tortownice o takiej średnicy). Jeżeli nie macie takiej dużej blachy lub piekarnika zróbcie mniejsze kółka i wyższe bezy, bo masa bezowa nie może stać i czekać, aż jedna się upiecze ;-)

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier, aż powstanie błyszcząca gęsta piana. Na koniec dodajemy ocet winny, miksujemy jeszcze chwilkę.

Masę rozprowadzamy na narysowanych okręgach tworząc 2 blaty. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 1 h 30- 45 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy tak na kilka godzin, a najlepiej całą noc ;-)

Jabłka:
~ 3 średnie jabłka (łącznie ok. 500 g)
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ sok z 1/2 cytryny

Jabłka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w plasterki. Wrzucamy do rondelka. Dodajemy do nich cynamon i sok z cytryny. Podgrzewamy mieszając, aż jabłka zmiękną (ok. 4-5 minut). Odstawiamy do ostygnięcia.

Sos karmelowy:
~ 100 g cukru
~ 2-3 łyżki wody
~ 1 łyżka masła
~ 75 ml śmietany kremówki

Cukier wrzucamy na patelnię. Rozgrzewamy ją porządnie, a następnie zmniejszamy ogień na średni, żeby nie przypalić powstałego karmelu. Mieszamy cukier, aż się roztopi i przybierze bursztynowy kolor. Wtedy dodajemy wodę i mieszamy. Podgrzewamy jeszcze chwilę mieszając i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na 5 minut.

Do karmelu dodajemy masło i śmietankę (uwaga, bo może lekko zabulgotać) i mieszamy, aż powstanie jednolity sos. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

Orzechy w miodzie:
~ 100 g orzechów włoskich
~ 2 łyżki miodu

Na patelnię wrzucamy miód, 2 łyżki wody i orzechy. Podgrzewamy mieszając, aż miód ładnie oblepi orzechy. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia (ale uważając, żeby miód nie zastygł i nie przykleił orzechów do patelni.

Wierzch:
~ 500 ml śmietany kremówki 30%
~ ew. 2 zagęszczacze do śmietany (ja zazwyczaj używam śmietan-fix)

Śmietanę wlewamy do misy miksera. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera, aż śmietana się ładnie ubije. Na sam koniec dodajemy zagęszczacz.

Na pierwszy blat wykładamy połowę śmietany. Układamy połowę plasterków jabłek i połowę orzechów. Polewamy 1/4 sosu karmelowego. Przykrywamy drugim blatem. Nakładamy na niego resztę śmietany, jabłek i orzechów. Polewamy resztą sosu karmelowego. Schładzamy przynajmniej 2 godziny w lodówce przed podaniem. Smacznego :-)

Drukuj


1 thought on “Tort bezowy ze śmietanką, jabłkami i sosem karmelowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *