Udka z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie

Pierwszy raz takiego kurczaka jadłam u mojego wujka i od momentu zrobienia go sama w domu już nigdy więcej nie przyrządzamy kurczaka bez marynaty. Dzięki niej mięso jest soczyste, miękkie i przesycone aromatami, a samo przygotowanie mięsa trwa parę chwil. Idealne szybkie danie na sylwestra. Co prawda najlepiej jak przeleżakuje tak całą noc, ale 2 godzinki już starczą, żeby mięso było pyszne i nabrało właściwego smaku. Ta marynata jest jedną z naszych ulubionych, jednocześnie słodka i ostra. W sam raz dla niewybrednych smakoszy. Bardzo polecam!

A z okazji tego, że mamy dzisiaj Sylwestra, a już jutro Nowy Rok życzę Wam wszystkim, którzy tutaj trafiają aby rok 2014 przyniósł Wam bardzo dużo szczęścia, uśmiechu, pomyślności i aby pozwolił Wam zrealizować swoje cele i marzenia, bo to one nadają życiu właściwy tor. I oczywiście wystrzałowego sylwestra i wyśmienitej zabawy :> 

A z mojej strony przesyłam uścisk i buziaka dla każdego kto tutaj trafia. Zakładając bloga nie sądziłam, że aż tyle Was codziennie będzie mnie odwiedzać, a mi się robi ciepło na sercu widząc, że prowadzenie tego bloga ma sens. Dziękuję Wam z całego serca!

Udka z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie

~ 6 udek z kurczaka
~ 125 ml płynnego miodu
~ 4 duże łyżki musztardy dijon
~ 4 duże łyżki musztardy francuskiej gruboziarnistej
~ 4 łyżki białego octu winnego
~ 2 łyżki oleju słonecznikowego
~ sól, pieprz
~ vegeta, przyprawa do kurczaka

Musztardy, ocet, olej mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Solimy i pieprzymy. Odstawiamy. Udka z kurczaka kroimy na pół i posypujemy przyprawą do kurczaka i vegetą. Wkładamy do miski i zalewamy marynatą. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny (a jak możemy całą noc ;))

Po tym czasie wszystko umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach (w razie potrzeby dodatkowe pół godziny ;)). Smacznego :)


Drukuj



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *