fbpx

Wegańska bezglutenowa tarta z komosy ryżowej ze szparagami

by Kucharka w baletkach

Wegańska bezglutenowa tarta z komosy ryżowej ze szparagami to chyba najbardziej wymyślna tarta ze szparagami, którą zrobiłam.

Zielone szparagi uwielbiam pod każdą postacią. Jednak, najbardziej kojarzą mi się z tartami i francuską kuchnią. Wynika to chyba z tego, że właśnie tarta ze szparagami to było takie pierwsze złożone danie ze szparagami, które kiedykolwiek ugotowałam.

Same szparagi zielone zresztą mają w sobie tą elegancję, która nieodłącznie kojarzy mi się z kuchnią francuską. Dziwię się sama, że na blogu jeszcze nie ma najbardziej tradycyjnego przepisu na francuski quiche. Jednak, jestem zdecydowanie zwolenniczką dodawania do tarty ricotty (stąd tarta z kaszy jaglanej ze szparagami i fetą), a nie śmietany.

A tego pewnie Francuzi nie umieliby zrozumieć ;)

Wegańska bezglutenowa tarta z komosy ryżowej ze szparagami to wegańska tarta idealna

Wegańska bezglutenowa tarta z komosy z boku

Jednak, przeglądając przepisy na blogu, zauważyłam, że, poza tym, że nie ma najbardziej tradycyjnego przepisu, nie ma też przepisu na tartę wegańską.

Postanowiłam więc to czym prędzej nadrobić. Poszłam więc na całość przygotowując jeszcze bezglutenową wersję i powstała wegańska tarta z komosy ryżowej ze szparagami.

Spód jest z komosy ryżowej i mąki gryczanej. Tradycyjną masę jajeczną zastąpiłam wegańską bezjajeczną masą z tofu i płatków drożdżowych. Szparagi chyba nie potrzebują przedstawienia, bo są po prostu pyszne w każdej postaci. A na wierzchu pestki dyni dodają nieco wyrazistości i chrupkości.

Wyszła naprawdę przepyszna i sycąca roślinna tarta. Idealnie nadaje się na wynos, na piknik, na obiad czy na kolację. Serdecznie polecam i zapraszam – bezglutenowa tarta z komosy ryżowej ze szparagami zaprasza :)

Wegańska bezglutenowa tarta z komosy ryżowej ze szparagami

Drukuj
Liczba porcji: 4 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 265 kalorii kalorii 15b, 30w, 10t, 4bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 2 głos )

SKŁADNIKI

Tarta:

  • 100 g komosy ryżowej suchej
  • 1 duża łyżka mąki z ciecierzycy (ok. 25 g)
  • 1 duża łyżka mąki gryczanej (ok. 25 g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu czarnego

Środek:

  • 1 kostka tofu naturalnego (ok. 180 g)
  • 100 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe)
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki czarnej soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 200 g szparagów zielonych
  • 2 łyżki pestek dyni (ok. 20 g)

PRZYGOTOWANIE

  1. Komosę ryżową gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy i lekko studzimy.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, a tortownicę (dno i boki, średnica 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia,
  3. Komosę ryżową miksujemy blenderem z mąkami, solą i pieprzem. Następnie przekładamy do tortownicy i wilgotnymi dłońmi wylepiamy tortownicę tworząc kształt tarty.
  4. Tartę podpiekamy 20 minut w rozgrzanym piekarniku.
  5. Gdy spód się podpieka przygotowujemy szparagi i masę bezjajeczną.
  6. Od szparagów odcinamy lub odrywamy twarde końcówki i blanszujemy je 4-5 minut we wrzątku.
  7. Tofu odsączamy z zalewy (najlepiej za pomocą ręcznika papierowego), a następnie miksujemy blenderem do połączenia z mlekiem, oliwą, ząbkami czosnku, sosem sojowym i płatkami drożdżowymi. Doprawiamy tymiankiem, czarną solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie łyżką
  8. Do podpieczonego spodu wykładamy równomiernie masę bezjajeczną, a następnie wciskamy w nią szparagi. Posypujemy pestkami dyni i pieczemy dodatkowe 20 minut.
  9. Po tym czasie tartę wyjmujemy i odstawiamy na przynajmniej 10 minut (komosa musi chwilę odpocząć, żeby się nie rozpadać ;)). Podajemy. Smacznego :)
Wegańska bezglutenowa tarta z komosy w całości

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close