Wegański sos serowy z ziemniaka

Jeszcze rok temu nie sądzę, że przyszłoby mi do głowy, że będę kiedyś w piątkowy wieczór robiła wegański sos serowy z ziemniaka do nachosów, które uwielbia mój S. To, że będę gotować dla swojego chłopaka to raczej normalne, ale że będę kręcić sos serowy z ziemniaka to się nie spodziewałam. Ale tak – okazuje się, że się da. I dodatkowo bardzo dobrze, że się da, bo sos serowy z ziemniaka smakuje mi chyba jeszcze bardziej niż tradycyjny. Nie zrozumcie mnie źle – uwielbiam sery, ale tradycyjny sos serowy jest baaardzo serowy i z reguły tłusty, a ten z ziemniaka ma idealnie serowy posmak, ale nie jest tłusty, a za to bardzo kremowy. Dla mnie wegański sos serowy z ziemniaka to absolutny hit i zamierzam go robić na pewno częściej niż rzadziej. I Wy też powinniście, naprawdę ;)

Wegański sos serowy z ziemniaka

(1 duża porcja – dla ok. 4 osób)

~ 1 średni ziemniak (ok. 110 g po obraniu)
~ 1 mała marchewka (ok. 60 g po obraniu)
~ 1 łyżka oleju
~ 5-6 łyżek wody
~ 20 g płatków drożdżowych
~ 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
~ 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
~ 1/2 łyżeczki soli

Obranego ziemniaka i marchewkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wyjmujemy z wody, lekko studzimy i przekładamy do miski. Dodajemy olej, płatki drożdżowe i wodę. Wszystko miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji (w razie potrzeby dolewamy jeszcze troszkę wody do uzyskania pożądanej konsystencji sosu). Przyprawiamy wędzoną i słodką papryką oraz solą. Podajemy z nachos. Idealnie pasuje też do polania naleśników, faszerowanych warzyw lub do makaronu. Smacznego :)

Drukuj



1 thought on “Wegański sos serowy z ziemniaka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *