fbpx

Wegański sos serowy z ziemniaka

by Kucharka w baletkach

Wegański sos serowy z ziemniaka może brzmieć jak szaleństwo.

Pamiętam, że sama, kiedy zaczynałam dopiero kombinować z kuchnią roślinną i zobaczyłam podobny sos, nie od razu chciałam pobiec do kuchni.

Jednak uwielbiam eksperymenty w kuchni. Dodatkowo, jeśli coś brzmi dziwnie, to zostaje mi w głowie, a prawdopodobieństwo zrobienia tego jest bardzo wysokie.

I w pewien piątkowy wieczór postanowiłam poczynić domowe pieczone fit nachos na wieczór planszówkowy. Miałam już gotowe guacamole, ale chciałam dać moim gościom jakąś alternatywę. I tak jak nie przepadam za tradycyjnym serowym dipem podawanym do nachos w kinie, tak wegańska wersja okazała się równie serową, ale jendocześnie lżejszą alternatywą.

Wegański sos serowy z ziemniaka idealny do nachos, tortilli lub chipsów

Choć trudno w to uwierzyć, wiele osób, którym zaserwowałam serowy sos z ziemniaka powiedziało, że jest smaczniejszy niż tradycyjny!

Każdy uwielbia i ja też uwielbiam sery. Jednak tradycyjny sos serowy jest serowy aż za bardzo, tłusty i ciężki. Natomiast en z ziemniaka zachowuje umiar w swojej serowości. Nie jest za tłusty, a za to bardzo kremowy, świeży i lekki.

Dla mnie wegański sos serowy z ziemniaka to absolutny hit i zamierzam go robić na pewno częściej niż rzadziej. I Tobie również serdecznie polecam!

Dodam tylko, że sos ma tendencję do gęstnienia, kiedy stoi kilka godzin. Warto więc dodać do niego wtedy troszkę wody, żeby nabrał odpowiedniej konsystencji. Choć w wielu wypadkach nie utrzyma się kilku godzin. No chyba, że zabraknie nachos ;)

Wegański sos serowy z ziemniaka

Drukuj
Liczba porcji: 1 (duża porcja do nachos) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 266 kalorii 8b, 31w, 11t, 4bł na porcję
Ocena 4.7/5
( 3 głos )

SKŁADNIKI

  • 1 średni ziemniak (ok. 110 g po obraniu)
  • 1 mała marchewka (ok. 60 g po obraniu)
  • 1 łyżka oleju
  • 5-6 łyżek wody
  • 20 g płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Obranego ziemniaka i marchewkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wyjmujemy, lekko studzimy i przekładamy do miski.
  2. Dodajemy olej, płatki drożdżowe i wodę. Wszystko miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji (w razie potrzeby dolewamy jeszcze troszkę wody do uzyskania pożądanej konsystencji sosu).
  3. Przyprawiamy wędzoną i słodką papryką oraz solą.
  4. Podajemy z nachos. Idealnie pasuje też do polania naleśników, faszerowanych warzyw lub do makaronu. Smacznego :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ervisha 7 stycznia 2019 - 20:52

Podobno to jest hit :D

Odpowiedz

Skomentuj

Close