fbpx

Wegańskie tagliatelle naleśnikowe z ajvarem i cieciorką

by Kucharka w baletkach

Tagliatelle naleśnikowe to danie, do którego zainspirował mnie mój ukochany Manekin, w którym już od dobrych paru lat tagliatelle naleśnikowe ze szpinakiem i łososiem jest jedną z najbardziej popularnych pozycji. Na blogu pokazywałam Wam już kilka wersji tego dania – ze szpinakiem w sosie serowym, z pieczoną papryką czy z bobem, a dzisiaj mam dla Was przepyszne wegańskie tagliatelle naleśnikowe z ajvarem i cieciorką, do którego można wykorzystać sezonowe czerwone papryki. Danie jest lekko pikantne, sycące, a paprykowy ajvar z lekko dymnym posmakiem idealnie pasuje do delikatnej cieciorki, która nadaje lekkiej chrupkości. A takie tagliatelle naleśnikowe to też idealny sposób na małe urozmaicenie naleśników, które z prostych placków nagle stają się pięknym daniem. Bardzo polecam :-) 

Wegańskie tagliatelle naleśnikowe z ajvarem i cieciorką

(2 porcje)

Naleśniki gryczane: 
~ 150 g mąki gryczanej
~ 1 1/2 szklanki wody
~ szczypta soli

Mąkę gryczaną mieszamy dokładnie z wodą trzepaczką, a następnie solimy. Odstawiamy na przynajmniej 30 minut. Następnie mieszamy i smażymy naleśniki (powinno wyjść ok. 5 sztuk) na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni.

(Jeśli wolicie możecie zrobić tradycyjne naleśniki wegańskie ze pszennej mąki)

Naleśniki układamy w stos i kroimy w cienkie paseczki.

~ 120 ml ajvaru (1/2 porcji z tego przepisu)
~ 1/2 puszki ciecierzycy (ok. 140 g; lub 50 g suchej zamoczonej i ugotowanej)
~ 1 garść posiekanej natki pietruszki
~ sól, pieprz

Na patelnię wrzucamy ajvar i podgrzewamy. Dodajemy cieciorkę, mieszamy i wrzucamy paseczki naleśników. Delikatnie mieszamy uważając, żeby ich nie porwać. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane natką pietruszki. Smacznego :-)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ervi 10 października 2019 - 12:48

W tym roku sama zrobiłam ajvar i za mało bo już większość wykorzystałam w kuchni… z makaronem na pewno pycha :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close