Enchilada zapiekana z mięsem i chorizo

Walentynki już za rogiem, więc dzisiaj mała propozycja dla tych, którzy zdecydowali się uciec od tłumów w mieście i przygotować coś pysznego w domu. I nieważne czy spędzacie je z ukochaną osobą czy z przyjaciółmi czy po prostu ich nie uznajecie – myślę, że rozgrzania w ten mroźny i ciężki czas potrzebuje każdy, więc wychodzę na przeciw. A napomknę też, że papryczka chilli to podobno naturalny afrodyzjak :> A pikanterii dodaje też tutaj kiełbaska chorizo :> I dzisiaj jej właśnie użyjemy do przygotowania pikantnego farszu do tortilli, z których powstanie potem przepyszna enchilada! I choć ta meksykańska zapiekanka jest dość czasochłonna to zapewniam, że jest warta zachodu (zresztą jak każde danie kuchni meksykańskiej <3). I myślę też, że każdemu przypadnie do gustu (wegetarianom polecam zastąpienie mięsa soczewicą czerwoną i pominięcie chorizo ;)). Jest bardzo wyrazista, pikantna, sycąca, a ciągnący się na wierzchu ser sprawia, że jest nieco delikatniejsza. Podaję składniki na jedną dużą porcję, więc zwiększajcie proporcje w razie potrzeb ;) Enchilada zapiekana z mięsem i chorizo zaprasza :)

Enchilada zapiekana z mięsem i chorizo

Tortille:
~ 100-120 g mąki pszennej (może być razowa ;))
~ szczypta soli
~ 1/2 łyżeczki oliwy
~ 6-8 łyżek gorącej wody

Mąkę mieszamy z solą. Dolewamy oliwę i wodę, formujemy jednolitą kulkę (w razie potrzeby dodajemy troszkę mąki lub wody). Dzielimy na 2 części, formujemy kulki i odstawiamy na 15 minut, żeby ciasto odpoczęło.

Następnie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na cienkie płaskie placki i każdy smażymy po ok. 1 minucie z każdej strony na rozgrzanej patelni (nie dłużej, bo zrobią się chrupiące).

Farsz:
~ 1 mała cebula
~ kawałek kiełbaski chorizo (ok. 50 g)
~ 100 g mięsa mielonego wołowego
~ 1/2 czerwonej papryki
~ 1 mała papryczka chilli
~ 1 ząbek czosnku
~ 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
~ 1/2 łyżeczki oregano
~ 1 łyżka przecieru pomidorowego
~ sól, pieprz

Posiekaną cebulę podsmażamy z pokrojoną w kosteczkę kiełbaską chorizo (nie trzeba już dodawać oleju,bo kiełbasa jest wystarczająco tłusta ;)). Po ok. 2 minutach dodajemy posiekaną papryczkę chilli i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Mieszamy i dodajemy mięso mielone. Solimy i pieprzymy. Smażymy kilka minut, aż mięso dojdzie. Wrzucamy pokrojoną drobno paprykę czerwoną i smażymy 2-3 minuty. Dodajemy przecier, kmin rzymski i oregano. Dokładnie mieszamy w razie potrzeby dolewając troszkę wody. Faszerujemy nasze tortille i zawijamy je w rulonik. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

Wierzch:
~ 1 mała cebula
~ 1 mały pomidor
~ 1-2 łyżeczki przecieru
~ 1/2 łyżeczki oregano
~ 1/2 łyżeczki bazylii
~ 1-2 plastry sera żółtego startego
~ sól, pieprz
~ oliwa do smażenia

Przygotowujemy sos: na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojonego drobniutko pomidora i przecier. Dolewamy troszkę wody. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy na ogniu kilka minut. Miksujemy blenderem na gładki sos. Polewamy przygotowane tortille.
Na wierzchu kładziemy starty żółty ser. Całość zapiekamy ok. 10-15 minut w 180 stopniach. Smacznego :)

Drukuj


1 thought on “Enchilada zapiekana z mięsem i chorizo”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *