Zapiekanka jaglana z brokułami, marchewką i mozzarellą

Kolejna wegetariańska i bardzo zdrowa propozycja na przepyszny obiad. Czasem naprawdę warto zrezygnować z mięsnego obiadu i pokusić się o coś nowego, bo dzięki temu można odkryć tyle smaków i nowych połączeń! Tym razem mega zdrowa i mega bogata w witaminy i wszystko, co dobre dla naszego organizmu, zapiekanka. Łatwa do zrobienia, a taka smaczna i taka kolorowa. Kasza jaglana jest niezwykła i dobrze wpasowuje się zarówno w słodkie, jak i wytrawne klimaty, a brokuły i marchewki to już standardzik smakowy. I tofu. Ostatnio dużo go w mojej kuchni, ale to bardzo dobrze. Nadaje całości właściwego charakteru :> Sukces murowany :) Zapraszam serdecznie do robienia ;)


Zapiekanka jaglana z brokułami, marchewką i mozzarellą (2 porcje)

~ 100 g kaszy jaglanej
~ 1 duża cebula
~ 1 brokuł (500 g)
~ 300 g marchewek (użyłam młodych, przepyszne <3)
~ 200 g tofu
~ 100 g mozzarelli
~ sól, pieprz, bazylia, oregano
~ 1 łyżka oliwy

Kaszę jaglaną gotujemy 20 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy 7 minut, uważamy, żeby nie stracił koloru! Odcedzamy.
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Smażymy kilka minut. Następnie wrzucamy różyczki brokuła, mieszamy.Dodajemy kaszę jaglaną.
Tofu rozgniatamy widelcem. Wrzucamy do wszystkiego i bardzo dobrze mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy startą mozzarellę. Pieczemy 10-15 minut w 200 stopniach. Smacznego ;)

Wegetariański obiad III

Drukuj


1 thought on “Zapiekanka jaglana z brokułami, marchewką i mozzarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *