Zielone kotlety z ciecierzycy

Wegetariańskie kotlety ostatnio pojawiają się w mojej kuchni coraz częściej. Kombinuję z nimi, jak tylko się da, a w mojej głowie rodzą się kolejne pomysły. Jedząc jedne nie mogę się doczekać, kiedy zrobię następne xd Przyjeżdżając teraz do domu na wakacje, postanowiłam tym lekkim szaleństwem zarazić moją mamę. Te zielone cudeńka stanowią obiecujący początek, bo zarówno mamie, jak i jej najlepszej przyjaciółce, bardzo smakowały. Jedynym minusem jest gotowanie ciecierzycy, bo trzeba zawsze zrobić to dużo wcześniej, ale naprawdę warto użyć suchej zamiast puszkowanej. Smak zupełnie inny. A potem wystarczy wszystko zblendować i voila. Tym razem z dodatkiem twarogu. Obiad marzenie. Polecam z całego serduszka!

Zielone kotlety z ciecierzycy (4 kotlety)

  
~ 100 g suchej ciecierzycy
~ 100 g świeżego szpinaku
~ 1 jajko
~ 200 g twarogu półtłustego (użyłam zmielonego)
~ sól, pieprz, vegeta

Ciecierzycę zalać zimną wodą na noc i odstawić. Rano gotować w tej samej wodzie 1,5 godziny. Odcedzić i ostudzić.
W blenderze umieścić ciecierzycę, szpinak i jajko. Zblendować wszystko dokładnie. Dodać twaróg, dobrze przyprawić. Wszystko wymieszać łyżką. Formować duże kotlety i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut w 190 stopniach. Podawać z surówką z buraków (po prostu pieczone buraki starte+oliwa,sól, pieprz) lub jako burger w bułce (wtedy ta porcja starczy Wam na 4 sycące vegeburgery :D). Smacznego :)

Wegetariański obiad III

Drukuj



6 thoughts on “Zielone kotlety z ciecierzycy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *