Zupa krem z botwinki

W lato, kiedy wszędzie wokoło gorąco i duszno, często ratuję się miseczką zimnego i niezwykle smacznego chłodnika litewskiego, który uwielbiam. Ale teraz, kiedy za oknem szaroburo, a kiedy wracamy do domu myślimy tylko o tym, żeby się rozgrzać i przyjemnie najeść, zimna zupa z botwinki raczej nie pasuje. Ale jakby tak zrobić ją na ciepło? I w dodatku zmiksować na krem i podać z jajkiem i fetą, żeby była jeszcze pożywniejsza i bardziej kojąca? Czy to nie brzmi zachęcająco? ;> Bardzo lubię zupę z botwinki, więc nie mogłam odstawić jej na tak długi czas. I na ciepło też okazała się przepyszna. Zapraszam serdecznie :)

Zupa krem z botwinki (2 porcje)

~ 1 duży pęczek botwinki
~ 0,5-0,75 l bulionu (z kostki też przejdzie ;))
~ 1 marchewka
~ 1 pietruszka
~ sól, pieprz
~ 1-2 łyżeczki suszonego tymianku
~ 100 g fety
~ 2 jajka ugotowane na twardo

Marchew i pietruszkę gotujemy w bulionie. Wyjmujemy i dodajemy posiekane liście botwinki i obrane oraz pokrojone buraki. Gotujemy do miękkości. Następnie wrzucamy ponownie marchewkę i pietruszkę. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Nalewamy porcje do miseczek. 
Fetę kroimy w kostkę i wsypujemy do zup. Na wierzchu kładziemy pokrojone w ósemki jajka. Podajemy z pieczywem. Smacznego :)

Szybkie zupy!

Drukuj



3 thoughts on “Zupa krem z botwinki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *