Zupa z soczewicy

Powiem Wam, że przygotowania do 90tki babci to jednak trochę krzątaniny. Ale dzisiaj już dzień imprezy, a ja będę sobie mogła odpocząć. Ale w zamian za lekkie zaniedbanie obiecuję, że po dzisiejszym dniu będę miała dla Was świetne przepisy na oryginalne, pyszne sałatki, kilka smakowitych propozycji dla mięsożerców i oczywiście na osłodę ciacho i kawałek tortu! Ale wszystko w swoim czasie :> A tymczasem pyszna zupa z soczewicy czerwonej. Jest bardzo szybka, pożywna i rozgrzewająca. A soczewica czerwona to cenne warzywo strączkowe, bo w odróżnieniu od większości z nich gotuje się o wiele szybciej (soja tutaj chyba bije rekordy, na ostatniej, którą kupiłam polecane było 8-godzinne gotowanie po całej nocy moczenia). A zupka z jej udziałem to magia <3 Zapraszam – łatwa, szybka i bardzo smaczna zupa z soczewicy się kłania i zaprasza :)

Zupa z soczewicy

~ 0,5 l bulionu (może być z kostki, ale prawdziwy bulion to zawsze prawdziwy bulion ;p)
~ 1 duża marchewka
~ 1 duża pietruszka
~  kawałek pora
~ 1 łyżka przecieru pomidorowego
~ 4-5 łyżek czerwonej soczewicy
~ vegeta, pieprz
~ szczypta papryki ostrej
~ garść posiekanej natki pietruszki

Bulion zagotowujemy. Wrzucamy obrane i pokrojone w plasterki jarzyny. Dodajemy soczewicę. Gotujemy na małym ogniu 20-25 minut. Po tym czasie dodajemy przecier i doprawiamy. Całość posypujemy natką pietruszki i podajemy. Smacznego :)

Drukuj



1 thought on “Zupa z soczewicy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *