fbpx

Fit spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym i klopsikami z tofu – roślinne dietetyczne spaghetti na sezon cukiniowy

by Kucharka w baletkach

Fit spaghetti z cukinii kiedyś wydawało się naciąganym dietetycznym daniem, którym na pewno nie da się najeść. Fakt faktem – makaron z cukinii nigdy nie zastąpi tradycyjnego makaronu z mąki. Więc nie ma co się oszukiwać, że będzie to to samo. Jednak, spaghetti z cukinii może pokazać się przepysznym lekkim daniem idealnym na letni wieczór lub fit kolację.

Moje pierwsze spaghetti z cukinii było makaronem z cukinii z łososiem, awokado i parmezanem. Zaskoczyło mnie zarówno smakiem, jak i samą sytością. Nie spodziewałam się, że coś tak niepozornego można tak fajnie zbilansować i podać. Jednak, wystarczy raz spróbować tego fit spaghetti, żeby się o tym przekonać.

Mamy tutaj przepyszny aromatyczny sos z pomidorów i najlepsze klopsiki z tofu wędzonego i nerkowców, które pokazywałam Wam ostatnio. I oczywiście delikatną pyszną cukinię, która idealnie komponuje się ze świeżym sosem pomidorowym i klopsikami. Bardzo polecam i zapraszam :)

Fit spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym i klopsikami z tofu to też danie niskowęglowodanowe. Ja nie jestem na takiej diecie, ale na kolację zdecydowanie preferuję właśnie posiłki z małą ilością węglowodanów. Więc jeżeli i Wy czujecie się dobrze bez napychania się chlebem, kanapkami czy makaronem na noc, to takie fit spaghetti to idealna fit kolacja :)

Drukuj

Fit spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym i klopsikami z tofu

Liczba porcji: 2 Czas przygotowania: Wartości odżywcze 480 kalorii, 27b, 44w, 25t, 6bł (w gramach)

SKŁADNIKI

Spaghetti z cukinii:

  • 2 cukinie (ok. 500 g)

Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 duże pomidory
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • szczypta erytrolu / ksylitolu / cukru do smaku
  • 1 łyżka oliwy

Klopsiki z tofu z tego przepisu

PRZYGOTOWANIE

Spaghetti z cukinii:

  1. Cukinię kroimy w długie paski maszynką do julienne, specjalnym nożykiem lub po prostu nożem w kształt spaghetti.
  2. Jeżeli chcemy podać spaghetti jak ja, czyli z sosem na wierzchu bez uprzedniego zmieszania, wrzucamy spaghetti na suchą rozgrzaną patelnię na 1-2 minuty dolewając ewentualnie 2-3 łyżki wody, żeby lekko zmiękła.

Sos pomidorowy:

  1. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, a pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i siekamy w drobną kosteczkę.
  2. Na rozgrzanej oliwie na dużej patelni podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Po 2-3 minutach dorzucamy pomidory i dusimy ok. 5 minut, aż pomidory utworzą pulpę.
  3. Dodajemy przecier pomidorowy, 2-3 łyżki wody i przyprawy. Mieszamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Dorzucamy klopsiki i mieszamy. Dodajemy ewentualnie spaghetti z cukinii i dusimy jeszcze 1-2 minuty.
  4. Jeżeli nie dodaliśmy makaronu spaghetti do sosu, to układamy go na talerzach i polewamy sosem. Wierzch posypujemy świeżą kolendrą / bazylią / pietruszką czy nawet szczypiorkiem. Możemy również wysypać na wierzch wegański parmezan. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close