fbpx

Piernikowy chlebek z dynią bez cukru

by Kucharka w baletkach

Piernikowy chlebek z dynią bez cukru to mała fit propozycja na przedświąteczny okres.

Dla mnie okres świąteczny zawsze rozpoczyna pieczenie pierniczków świątecznych z mamą. Robimy to zawsze 4-5 tygodni przed świętami. Zazwyczaj  chciałyśmy zrobić wszystko na raz. Więc pieczenie 250 sztuk pierniczków i ich lukrowanie robiłyśmy w jeden wieczór. Jeden bardzo dłuuugi wieczór. Choć też bardzo magiczny i klimatyczny.

Od tego dnia też zaczyna się dla mnie prawdziwy okres przedświąteczny. Zazwyczaj zbiega się to ze startem jarmarków bożonarodzeniowych. Co więcej, w radiu już od miesiąca można usłyszeć „Last Christmas”. Trudno więc tym bardziej zapomnieć, że święta się zbliżają.

Choć kocham święta i uważam je za magiczny czas, to czas przedświąteczny jest dla mnie równie cudowny. Mam wrażenie, że ludzie są dla siebie milsi i bardziej skorzy do pomocy. Dodatkowo, każdy stara się kupić coś wyjątkowego na prezenty dla swoich najbliższych, żeby sprawić im radość.

I oczywiście okres przedświąteczny to czas tworzenia nowych przepisów na święta. I wybierania tego, co na wigilijnym stole się pojawi. Jeżeli chodzi o ciasta, to zazwyczaj trzymamy się tradycyjnego sernika świątecznego, makowca i piernika staropolskiego. Jednak, ja przed świętami bardzo nadużywam przyprawy piernikowej dodając ją do absolutnie wszystkiego. Dzisiaj więc mam dla Was idealny fit chlebek na okres przedświąteczny.

Piernikowy chlebek z dynią bez cukru – super fit ciacho na grudzień

Ten fit chlebek został zainspirowanym moim ukochanym fit chlebkiem bananowym. Zresztą ten piernikowy chelebek to w zasadzie nieco zmodyfikowana wersja chlebka bananowego. Też mamy tutaj daktyle i banany. Jednak, część bananów zastąpiona jest puree dyniowyn, a cynamon bardziej korzenną przyprawą piernikową.

Dodatkowo, tym razem postanowiłam zrobić wersję premium chlebka. Na jego wierzchu więc wylądowała bardzo słodka i pyszna polewa z masła orzechowego i daktyli. Nie muszę chyba mówić, że w efekcie całość wychodzi naprawdę przyjemnie słodka i skutecznie zaspokaja ochotę na słodycze.

Ja w święta bożonarodzeniowe raczej nie staram się specjalnie uzdrowić i udietetycznić wszystkich ciast. Jednak lubię czasem obok tradycyjnego tłustego sernika postawić fit ciasto. I każdy zawsze po nie również chętnie sięga. Taki fit chlebek piernikowy z dynią idealnie nada się zarówno na święta, jak i na okres przedświąteczny, żeby umilić sobie troszeczkę grudzień. Bardzo polecam i zapraszam :)

Piernikowy chlebek z dynią bez cukru

Drukuj
Liczba porcji: 10 (keksówka 22x11 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 159 kalorii 4b, 29w, 3t, 2bł (w gramach)
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Chlebek piernikowy z dynią:

  • 100 g suszonych daktyli
  • 1 duży dojrzały banan (ok. 130 g miąższu)
  • 90 g puree z dyni hokkaido (ok. 100 g dyni surowej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła orzechowego (ok. 25 g)
  • 150 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (ew. 100 g mąki pszennej i 50 g mąki z ciecierzycy jeśli chcecie nutkę orzechowości dodać)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Polewa:

  • 50 g suszonych daktyli
  • 1 łyżka masła orzechowego (ok. 25 g)

PRZYGOTOWANIE

Chlebek piernikowy z dynią:

  1. Suszone daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy z wody pozostawiając 1-2 łyżki i wrzucamy do dużej miski.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  3. Do daktyli dodajemy obranego i pokrojonego banana, puree z dyni, jajko i masło orzechowe. Miksujemy blenderem do połączenia.
  4. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem, sodą i przyprawą. Przesypujemy do mokrych składników dodając w razie potrzeby kilka łyżek wody i mieszamy dokładnie łyżką (konsystencja powinna być półgęsta półpłynna, jak na ciasto na muffinki).
  5. Masę przelewamy do keksówki silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy ok. 40-45 minut sprawdzając patyczkiem czy się ładnie przepiekło. Wyjmujemy i studzimy.

Polewa:

  1. Daktyle suszone zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy z wody dokładnie tym razem.
  2. Do daktyli dodajemy masło orzechowe i miksujemy blenderem do połączenia. Rozsmarowujemy równomiernie na wierzchu ciasta.
  3. Przechowujemy w lodówce max. 3-4 dni. Świetnie nadaje się też do mrożenia, ale lepiej w kawałkach niż w całości. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close