Omlet sernikowy z twarożkiem i nektarynką

Nigdy nie byłam fanką kefiru, ale odkąd usmażyłam z nim placki, kupuję go cały czas. Kefir sprawia, że placki są mięciutkie, idealnie wilgotne i zyskują lekką sernikową nutkę. Postanowiłam wykorzystać to też w inny sposób i powstał przepyszny omlet sernikowy z twarożkiem i nektarynką. Bardzo prosty, bardzo szybki i bardzo smaczny. Jeżeli chcecie, żeby omlet był bardziej puszysty to ubijcie białka (ja niestety nie miałam przy sobie miksera), ale jeżeli Wam się nie chce albo nie macie czasu to i tak wyjdzie super. A cały omlet smakuje trochę jak delikatnie słodki sernik z nektarynkami. Bardzo polecam – szczególnie na weekendowe śniadanie, kiedy mamy więcej czasu na delektowanie się ;-)

Omlet sernikowy z twarożkiem i nektarynką

(2 porcje)

~ 2 jajka
~ 125 ml kefiru
~ 20 g mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 1 płaska łyżka)
~ szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (ten etap możemy pominąć i od razu łączyć składniki). Białka mieszamy z żółtkami, kefirem, mąką i solą. Łączymy wszystko delikatnie łyżką. Smażymy 2 omlety na rozgrzanej patelni (wcześniej można ją lekko natłuścić).

~ 150 g twarogu półtłustego
~ 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
~ 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
~ ew. 1-2 łyżki miodu
~ 2 nektarynki
~ szczypta cynamonu

Twaróg mieszamy z jogurtem, ekstraktem i ewentualnie miodem (w zależności od stopnia słodkości, jaki chcemy uzyskać). Twarożek rozsmarowujemy na omletach. Układamy na nich pokrojone w plasterki lub w kostkę nektarynki. Posypujemy cynamonem. Podajemy (u mnie dodatkowo z masłem orzechowym). Smacznego :)

 

Drukuj


1 thought on “Omlet sernikowy z twarożkiem i nektarynką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *