Najlepszy sernik świąteczny

Jeżeli jeszcze nie wybraliście sernika na tegoroczne święta (choć to graniczy chyba z cudem ;p) albo jeszcze nie znaleźliście idealnego sernika, ten najlepszy sernik świąteczny spada Wam z nieba. Najlepszy, najbardziej puszysty, najdelikatniejszy, najbardziej rozpływający się w ustach i w ogóle naj sernik jaki istnieje. U nas robimy go tylko na Wielkanoc i Boże Narodzenie, bo taki wyczekany smakuje chyba jeszcze lepiej (o ile to możliwe ;p). Sam w sobie jest już ideałem, nie potrzebuje ani spodu ani zbędnych zdobień. Polecam tylko lekko warstwę lukru na wierzchu i to już w zupełności starczy. Absolutny mus do zrobienia! ;)

Najlepszy sernik świąteczny

(blacha 35z25 cm)

~ 1,3 kg twarogu mielonego
~ 200 g masła lub margaryny
~ 10 jajek
~ 350 g cukru
~ 6 płaskich łyżek kaszy manny
~ 1 budyń waniliowy (40 g)
~ 1 laska wanilii
~ 1 szklanka śmietany kremówki 30%

Masło ucieramy. Następnie dodajemy łyżka po łyżce twaróg cały czas miksując aż do połączenia.

Osobno ucieramy 10 żółtek z cukrem aż uzyskamy jasną, puszystą masę (ok. 10 minut). Dodajemy do twarogu z masłem i miksujemy chwilkę do połączenia.
Dodajemy kaszę, budyń i ziarenka z laski wanilii (laskę kroimy na pół i nożem wyciągamy ;)). Miksujemy.

Kremówkę ubijamy. Osobno ubijamy białka. Do masy twarogowo-żółtkowej dodajemy kremówkę i białka. Mieszamy delikatnie do połączenia. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 60 minut w 170 stopniach.
Chwilkę studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjmujemy i studzimy. Polewamy lukrem. Zajadamy z błogością :)

Drukuj



1 thought on “Najlepszy sernik świąteczny”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *