Weekend się zaczyna, więc warto trochę rozpieścić się w sobotni i niedzielny poranek przepysznym zdrowym sezonowym śniadaniem. A cóż lepszego można zrobić niż placki dyniowe? A co więcej – orzechowe placki dyniowe – ekspresowe, łatwe i przepyszne. Tak, dynia wciąż u mnie króluje i nie ma tygodnia bez mięsistej i mięciutkiej dyni hokkaido w plastrach pieczonej w piekarniku. I tak ostatnio wzięło mnie na placki dyniowe, a że kupiłam ostatnio masło orzechowe w proszku, musiałam to wykorzystać i powstały cudowne orzechowe placki dyinowe. Ale spokojnie – jeśli nie macie masła orzechowego w proszku możecie użyć tradycyjnego masła orzechowego (i gładkie i crunchy będą ok), a w razie potrzeby dodać troszkę więcej mąki. Ale koniecznie spróbujcie tych placków – są mocno dyniowe z przyjemną nutką orzechową, sycące i mega szybkie do zrobienia. Ja się w nich kompletnie zakochałam i czuję, że będą mi służyły wiele weekendów ;-)
Orzechowe placki dyniowe

(2 porcje ~ 8 sztuk)
~ 170 g puree z dyni hokkaido (z ok. 200 g surowej dyni)
~ 2 jajka
~ 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 2 łyżki)
~ 1 łyżka masła orzechowego w proszku (lub tradycyjnego i +10 g mąki)
~ ½ łyżeczki cynamonu
~ syrop klonowy / jogurt / twarożek / banany / jabłka do podania
Jeżeli mamy surową dynię to pieczemy ją w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (ok. 30 minut) i studzimy. Następnie miksujemy blenderem na puree.
Dodajemy do niej resztę składników i mieszamy dokładnie (można użyć blendera). łyżką wykładamy porcje na rozgrzaną (ewentualnie natłuszczoną lekko) patelnię tworząc placki. Można do nich poprzyklejać plasterki jabłka, ale można też po prostu podać z owocami na końcu. Smażymy z każdej strony po 1-2 minuty na średnim ogniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)


1 komentarz
Zgrabne placuszki :P)