Kotleciki brokułowe z łososiem to przepyszne fit rybne placki, które będą smakować i dzieciom i dorosłym.
W dzieciństwie raczej jadłam wszystko co dali mi rodzice i nie miałam problemu z jedzeniem brokułów czy brukselki. Jednak, wiem, że nie wszystkie dzieci są tak tolerancyjne wobec jedzenia i czasem trzeba trochę kombinować, żeby podrzucić im trochę warzyw. Takie kotleciki z brokułów nadadzą się więc idealnie, żeby pokazać im to zielone warzywo w atrakcyjnej formie.
I sprawdzą się nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych. W końcu dorośli też mają swoje kaprysy, co znam osobiście z mojego rodzinnego domu ;)
Kotleciki brokułowe z łososiem na fit obiad czy jako idealna fit kolacja
Takie kotleciki warzywne sprawdzą się nie tylko na obiad, podane do kaszy czy ryżu. Mogą również wystąpić jako zdrowa kolacja, a z dodatkiem sosu czosnkowego czy koperkowego będą jeszcze lepsze.
Generalnie placki z warzyw to zawsze dobry pomysł. W sezonie cukiniowym często pojawiają się u mnie koperkowe placki cukiniowe a w dyniowym wręcz przesadzam z ilością smażonych placków dyniowych. Jednak, mają tyle zalet, że ciężko ich nie robić.
Nie ma przy nich wiele pracy, a można zrobić na zapas i ułatwić sobie w ten sposób obiady, kolacje i przekąski na kilka dni. Dodatkowo, łatwo tak wykorzystać warzywa zalegające w lodówce i przedłużyć ich żywotność. Notabene, zawsze jak kupię brokuł, muszę go przyrządzić najpóźniej następnego dnia, bo stresuje mnie, że straci swój piękny kolor i mi zżółknie, a to zawsze wielka strata.
Zazwyczaj więc od razu staram się mieć dla brokuł jakieś konkretne przeznaczenie. I tym razem wylądował on właśnie w takich pysznych plackach. Połączenie brokułu i łososia wykorzystywałam już w tarcie i dla mnie to wciąż jedno z najlepszych połączeń dla łososia.
Zapraszam :)
SKŁADNIKI
- 1 brokuł (ok. 500 różyczek)
- 200 g łososia wędzonego
- garść świeżego koperku
- 2 jajka
- 80 g mąki orkiszowej / pszennej / gryczanej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Ugotowane al dente różyczki brokułu oraz łososia siekamy i wrzucamy do miski.
- Dodajemy posiekany koperek, jajka, mąkę, przyprawy i mieszamy. Następnie krótko miksujemy blenderem (tylko z grubsza, żeby składniki lepiej się siebie trzymały, nie na jednolitą papkę).
- Na rozgrzanej, ewentualnie lekko natłuszczonej patelni, smażymy placki na średnim ogniu ok. 1-2 minuty z każdej strony.
- Podajemy z sosem koperkowym lub czosnkowym. Smacznego :)