fbpx

Kotleciki brokułowe z łososiem, czyli fit rybne placki z brokułów

by Kucharka w baletkach

Kotleciki brokułowe z łososiem to przepyszne fit rybne placki, które będą smakować i dzieciom i dorosłym.

W dzieciństwie raczej jadłam wszystko co dali mi rodzice i nie miałam problemu z jedzeniem brokułów czy brukselki. Jednak, wiem, że nie wszystkie dzieci są tak tolerancyjne wobec jedzenia i czasem trzeba trochę kombinować, żeby podrzucić im trochę warzyw. Takie kotleciki z brokułów nadadzą się więc idealnie, żeby pokazać im to zielone warzywo w atrakcyjnej formie.

I sprawdzą się nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych. W końcu dorośli też mają swoje kaprysy, co znam osobiście z mojego rodzinnego domu ;)

Kotleciki brokułowe z łososiem na fit obiad czy jako idealna fit kolacja

Takie kotleciki warzywne sprawdzą się nie tylko na obiad, podane do kaszy czy ryżu. Mogą również wystąpić jako zdrowa kolacja, a z dodatkiem sosu czosnkowego czy koperkowego będą jeszcze lepsze.

Generalnie placki z warzyw to zawsze dobry pomysł. W sezonie cukiniowym często pojawiają się u mnie koperkowe placki cukiniowe a w dyniowym wręcz przesadzam z ilością smażonych placków dyniowych. Jednak, mają tyle zalet, że ciężko ich nie robić.

Nie ma przy nich wiele pracy, a można zrobić na zapas i ułatwić sobie w ten sposób obiady, kolacje i przekąski na kilka dni. Dodatkowo, łatwo tak wykorzystać warzywa zalegające w lodówce i przedłużyć ich żywotność. Notabene, zawsze jak kupię brokuł, muszę go przyrządzić najpóźniej następnego dnia, bo stresuje mnie, że straci swój piękny kolor i mi zżółknie, a to zawsze wielka strata.

Zazwyczaj więc od razu staram się mieć dla brokuł jakieś konkretne przeznaczenie. I tym razem wylądował on właśnie w takich pysznych plackach. Połączenie brokułu i łososia wykorzystywałam już w tarcie i dla mnie to wciąż jedno z najlepszych połączeń dla łososia.

Zapraszam :)

Kotleciki brokułowe z łososiem

Drukuj
Liczba porcji: 10 sztuk Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 80 kalorii 7B, 7W, 3T na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 1 brokuł (ok. 500 różyczek)
  • 200 g łososia wędzonego
  • garść świeżego koperku
  • 2 jajka
  • 80 g mąki orkiszowej / pszennej / gryczanej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Ugotowane al dente różyczki brokułu oraz łososia siekamy i wrzucamy do miski.
  2. Dodajemy posiekany koperek, jajka, mąkę, przyprawy i mieszamy. Następnie krótko miksujemy blenderem (tylko z grubsza, żeby składniki lepiej się siebie trzymały, nie na jednolitą papkę).
  3. Na rozgrzanej, ewentualnie lekko natłuszczonej patelni, smażymy placki na średnim ogniu ok. 1-2 minuty z każdej strony.
  4. Podajemy z sosem koperkowym lub czosnkowym. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close