Cudak

Ech dzisiaj Dzień Czekolady, a ja niestety nie zrobiłam niczego bardzo czekoladowego. Ale mam za to przepyszne ciasto z lekkim czekoladowym akcentem, które na pewno Wam posmakuje. To ciasto zna chyba każdy, ale każdy pewnie pod inną nazwą: Grysikowiec, Cudor czy Czeskie to nazwy, o których słyszałam ja, ale myślę, że jest ich o wiele więcej ;p U mnie zawsze był Cudak, więc będę się tego trzymać :D Miodowe placki przekładane budyniem z kaszy manny i czekoladowa polewa na wierzchu. Pyszne, ładne i przyjemne. Jedno z tych klasycznych, do których ostatnio coraz częściej wracam. A kontynuując weekendowo-ciastową tradycję, padło dzisiaj właśnie na Cudaka. Życzę smacznego :)

Cudak (blacha 35×25 cm)

Ciasto:
~ 3 szklanki mąki
~ 125 g masła lub margaryny
~ 0,5 szklanki cukru pudru
~ 2 łyżki miodu
~ 2 jajka
~ 1 łyżeczka sody

Wszystko razem zagniatamy. Dzielimy na 3 równe części. Każdą rozwałkowujemy i wykładamy blachę. Każdą pieczemy osobno po ok. 15 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy (nie martwcie się, jak stwardnieją, bo potem pod wpływem masy będą już mięciutkie ;))

Masa budyniowa z kaszy manny:
~ 0,5 litra mleka
~ 0,5 szklanki cukru
~ 6 łyżek kaszy manny
~ 200 g masła

Mleko, kaszę i cukier mieszamy i zagotowujemy. Na koniec dodajemy pokrojoną margarynę i mieszamy do połączenia (uważamy, żeby się nie zważyło!). Połowę wykładamy na 1 placek, przykrywamy drugim. Wykładamy resztę i przykrywamy trzecim.

Polewa czekoladowa:
~ 2 łyżki masła
~ 2 łyżki kakao
~ 4 łyżki wody
~ 4 łyżki cukru

Wszystko łączymy i podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, znowu kładziemy i zagotowujemy. I tak w kółko, aż zacznie gęstnieć (konsystencja syropu). Wylewamy na wierzch ciasta. Całość odstawiamy na 2 h. Gdy już polewa i masa wystygnie warto wstawić ciacho do lodówki. Smacznego :)

Smaki dzieciństwa

Drukuj



2 thoughts on “Cudak”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *