Wegański makaron soba z brokułami i tofu w sosie orzechowym – przepyszny obiad w 10 minut

Jeżeli obserwujecie mnie na Instagramie wiecie, że ostatnio kupiłam masło orzechowe w proszku. Szczerze powiedzawszy – ten zakup zaskoczył nawet mnie, bo nie spodziewałam się, że jestem w stanie kupić coś masłoorzechowopodobnego. Ale poczytałam trochę i okazuje się, że masło orzechowe w proszku to prażone orzeszki ziemne odciśnięte z tłuszczu. I pomyślałam sobie od razu o tych wszystkich orzechowych sosach, zupach, plackach, owsiankach, ciastkach, przy których już nigdy więcej nie będę musiała brudzić całej kuchni oblepionymi masłem orzechowym palcami i łyżkami. I oczywiście, kiedy tylko przyszła paczka od razu wypróbowałam to cudo i wyszedł przepyszny wegański makaron soba z brokułami i tofu w sosie orzechowym. Jeżeli jeszcze nie zaoptrzyliście się w masło orzechowe w proszku to nic nie szkodzi, bo spokojnie możecie użyć zwykłego masła orzechowego – będzie trochę tłustsze, ale tak samo pyszne i cudowne. Ja zawsze, kiedy używałam masła orzechowego do sosów zawsze musiałam trochę powstrzymywać się, żeby nie zapakować do nich pół słoika (co Wam tez polecam – chyba, że nie jecie takich codziennie albo chcecie przytyć ;-)). A z masłem orzechowym w proszku już nie musze się ograniczać, bo jest dużo mniej kaloryczne niż traydycjne. Więc polecam Wam bardzo ten produkt, bo warto. A wegański makaron soba z brokułami i tofu w sosie orzechowym smakuje po prostu przewspaniale i robi się go 10 minut. Prawdziwe comfort food jak się patrzy ;-)

Wegański makaron soba z brokułami i tofu w sosie orzechowym

(2 porcje)

~ 100–150 g makaronu soba
~ 1 cebula
~ 1 kostka tofu naturalnego (ok. 180 g)
~ 1 czerwona papryka
~ 300 g różyczek brokuła
~ 3-4 łyżki sosu sojowego
~ 2 łyżki masła orzechowego w proszku (lub 2 duże łyżki tradycyjnego)
~ sól, pieprz
~ 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
~ 1/4 łyżeczki ostrej papryki
~ garść posiekanej natki pietruszki
~ olej do smażenia (rzepakowy lub kokosowy najlepiej)

Makaron soba gotujemy wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj ok. 3 minut) i odstawiamy.

Różyczki brokuła blanszujemy ok. 7 minut w gorącej wodzie.

Na patelni wysmarowanej olejem podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone w kostkę tofu przyprawione paprykami, solą i pieprzem. Smażymy kilka minut, aż cebula się pięknie zeszkli, a tofu zarumieni. Dodajemy pokrojona w kostkę paprykę. Smażymy kilka minut na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną.

Masło orzechowe w proszku mieszamy z 1/2 szklanki wody i sosem sojowym bardzo dokładnie, żeby nie było grudek (lub zwykłe mieszamy z 2-3 łyżkami wody i sosem sojowym).

Na patelnię dorzucamy różyczki brokuła oraz sos z masła orzechowego. Mieszamy i dorzucamy makaron. Mieszamy ponownie, żeby sos rozszedł się po całości, dodajemy posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Przekładamy porcje na talerze. Smacznego :)

 Drukuj

 

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *