Wegańskie burgery to była moja pierwsze roślinna miłość i nie ma miesiąca, żebym nie wymyśliła jakiejś nowej wersji burgerów. Tym razem padło na kalafiora, z którego powstały naprawdę najlepsze roślinne burgery z kalafiora z pestkami słonecznika. Podprażone pestki słonecznika robią tutaj świetną robotę, nadają lekkiej orzechowości, ale też wyrazistości. Ja roślinne burgery z kalafiora najbardziej lubię jeść w towarzystwie podsmażonej kaszy z warzywami, ale w bułce też się idealnie sprawdzą. Poza kalafiorem i pestkami słonecznika roślinne burgery z kalafiora zawierają mąkę z ciecierzycy, która idealnie tutaj pasuje i jeszcze wzmacnia ich orzechowość i wyjątkowy smak. I takie burgery można spokojnie zabrać na wynos, więc idealnie nadają się na obiad do pracy lub do szkoły. Bardzo polecam :-)
Najlepsze roślinne burgery z kalafiora

(10 burgerów)
~ 600 g różyczek kalafiora (1 mała główka)
~ 150 g mąki z ciecierzycy
~ 60 g pestek słonecznika
~ 4 łyżki sosu sojowego
~ 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
~ 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
~ 1/2 łyżeczki soli
~ 1/2 łyżeczki pieprzu
~ 1 garść posiekanej natki pietruszki lub 1 łyżeczka suszonej
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Pestki słonecznika podprażamy na suchej patelni, aż się lekko zarumienią, a po kuchni rozejdzie się ładny orzechowy zapach.
Różyczki kalafiora ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy słonecznik i miksujemy chwilkę blenderem niezbyt dokładnie (dosłownie 15-20 sekund, żeby kalafior lekko połączył się ze słonecznikiem).
Dodajemy mąkę, sos sojowy,przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy i dzielimy na 10 części i formujemy burgery.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut i podajemy. Idealnie pasują do tzatziki lub buraczków, ale w bułce jako wegeburger też będą super smakować. Smacznego :-)

