Kofty z tofu w sosie pomidorowym

Weekendy sprzyjają podróżom, zarówno tym prawdziwym, jak i kulinarnym, więc dzisiaj chciałabym zabrać Was na małą wycieczkę do Indii na aromatyczne i przepyszne wegańskie kofty z tofu w sosie pomidorowym! Tak właściwie to jeszcze nigdy nie jadłam mięsnej wersji tych kotlecików, a poznałam je na studiach w małej wegańskiej knajpce. Podane małe kuleczki w sosie pomidorowym nie zrobiły na początku na mnie wielkiego wrażenia, ale kiedy już posmakowałam całkowicie zmieniłam zdanie. Dobrze doprawione, lekko pikantne, aromatyczne i sycące. I postanowiłam odtworzyć takie we własnym zakresie. Moje kofty są zrobione z tofu z dodatkiem pietruszki, curry i kminu. Przypraw nie wolno żałować, bo w kuchni indyjskiej ma być wyraziście, a zresztą tofu tego potrzebuje :> Więc w tą piękną słoneczną (przynajmniej w stolicy ;)) niedzielę zapraszam wegańskie kofty z tofu w sosie pomidorowym, na pewno się nie rozczarujecie :)

Wegańskie kofty z tofu w sosie pomidorowym

(8 kotlecików)

~ 200 g naturalnego tofu
~ 2 cebulki dymki (mała cebula zwykła też da radę ;))
~ 2 duże łyżki mąki kukurydzianej (ok. 30g)
~ 1 łyżka soku z cytryny
~ 1 łyżeczka curry
~ 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
~ 1/2 łyżeczki soli
~ garść posiekanej natki pietruszki
~ olej do smażenia (u mnie kokosowy)

Pokrojone tofu miksujemy blenderem z posiekaną cebulą na jednolitą masę. Dodajemy sok z cytryny, mąkę i przyprawy. Mieszamy dokładnie (w razie potrzeby dorzucamy jeszcze trochę soli czy curry). Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Następnie dłońmi formujemy kuleczki i smażymy je na patelni z rozgrzanym olejem z każdej strony.

Sos pomidorowy z papryką:
~ 1 cebula mała
~ 2 pomidory
~ 2 łyżki przecieru pomidorowego
~ 1 mała czerwona papryka
~ sól, pieprz
~ szczypta cukru do smaku
~ oliwa do smażenia

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojone drobno pomidorki. Smażymy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Następnie dodajemy przecier i 4-5 łyżek wody. Mieszamy. Miksujemy blenderem. W razie potrzeby dolewamy troszkę wody lub dodajemy przecieru. Dodajemy posiekaną w kosteczkę paprykę i dusimy jeszcze kilka minut, aż zmięknie. Następnie wrzucamy kofty i delikatnie mieszamy, żeby sos je ładnie pokrył.

Wykładamy porcje na talerze. U mnie podane z ugotowaną kaszą jaglaną, ale do pieczywa czy ryżu też będą super. Smacznego :)

Drukuj



4 thoughts on “Kofty z tofu w sosie pomidorowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *