Zdrowy wegański freakshake dyniowy z mango z lodami to deser, który pokocha każdy.
Freakshakes miały swoje 5 minut już jakiś czas temu. Jednak, mnie ich widok wciąż cieszy. Dodatkowo, ostatnio poczułam potrzebę przygotowania sobie jakiegoś pięknego na jesienne pocieszenie.
Najbardziej popularne freakshakes są robione na tłustych lodach i podawane z ociekającymi lukrem donutami i czekoladowymi batonikami. Szczerze powiedziawszy – takiej prawdziwej bomby słodyczowej jeszcze nie jadłam. Mnie już wystarczająco zasładzają zdrowsze fit wersje, które jadam w Chudym Ciachu w Warszawie. I nie sądzę, że dałabym radę zjeść tradycyjną wersję bez poczucia się źle ;)
Zdrowy wegański freakshake dyniowy z mango z lodami

Z tego powodu w swojej kuchni też postawiłam na zdrową wersję. Fit wegański freakshake dyniowy z mango wyszedł idealnie słodki (i nie zasładzający), sycący, lekko orzeźwiający (dzięki mango) i naprawdę przepyszny!
Postawiłam na dynię i mango. Obydwa z nich użyłam zarówno do zrobienia odchudzonych donutów, jak i koktajlu. Jednak, dynia i mango to naprawdę pyszne połączenie. I choć zdrowy wegański freakshake dynia-mango wydaje się jak masa roboty to jak już zrobicie donuty zobaczycie, że przybieranie go to bardziej zabawa niż gotowanie ;) Polecam serdecznie :)

SKŁADNIKI
Odchudzone donuty dynia-mango: (z przepisu wyjdzie 5 sztuk - resztę można zamrozić albo po prostu zjeść z twarożkiem lub dżemem ;-) albo zrobić koktajle z dwoma sztukami):
- 80 g puree dyniowego (z ok. 100 g dyni surowej; u mnie hokkaido)
- 100 g miąższu mango (z ok. 1/2 sztuki)
- 50 ml mleka sojowego
- 175 g mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Shake dyniowy:
- 150 g miąższu mango
- 80 g puree dyniowego
- 300 ml mleka sojowego
Wykończenie:
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki lodów wegańskich bez cukru (u mnie masło orzechowe; będą pasowały też waniliowe)
PRZYGOTOWANIE
Odchudzone donuty dynia-mango:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Puree dyniowe miksujemy blenderem z mango i mlekiem. Dodajemy mąkę, proszku do pieczenia i zagniatamy na ciasto.
- W dłoniach formujemy płaskie bułki, z których kieliszkiem wykrajamy dziury tworząc oponki.
- Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (dokładnie powinno wyjść 5 oponek i 5 malutkich okrągłych bułeczek ;)).
- Pieczemy ok. 25 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjmujemy i studzimy.
Shake dyniowy:
- Wszystkie składniki miksujemy blenderem na jednolity koktajl.
Wykończenie:
- Obwódki szklanek maczamy delikatnie w koktajlu i przylepiamy do boków wiórki. Oponki również maczamy, a następnie obtaczamy lekko w wiórkach. Resztę koktajlu dzielimy na 2 przygotowane szklanki.
- Na wierzchu układamy oponki, wkładamy słomkę i układamy lody. Smacznego :)

4 komentarze
Ale kozacka propozycja! :D
Dziękuję bardzo <3 Mam nadzieję, że to znaczy, że będzie robiona :D
Hej, powinnaś mieć przycisk do 'Pinteresta’ dla udostępniania przepisów! ;))
Super wygląda, szukam inspiracji tzw. fit, będę testować Twoje przepisy, pozdrawiam!
Hej, dziękuję bardzo za sugestię i rzeczywiście powinnam to zrobić :D
Cieszę się bardzo i trzymam kciuki, żeby wszystko wychodziło i smakowało :)