fbpx

Nutella z awokado i banana

by Kucharka w baletkach

Pamiętam, że nutellę uwielbiałam, kiedy byłam jeszcze w podstawówce i ubolewałam nad faktem, że moja mama nie chciała mi robić z nią kanapek do szkoły (twierdziła, że się pobrudzę… ;p). Ale potem zaczęły się zdrowsze lata, ja poznałam masło orzechowe, a nutella poszła w zapomnienie i też nigdy nie zdarzyło się potem, że bardzo by mnie do niej ciągnęło. Ale wiem, że jest dużo nuttellożerców, którzy ją uwielbiają, ale chcą też zdrowo się odżywiać i nie chcą z nią przesadzać… I przychodzę dzisiaj z małą pomocą w postaci prostej, szybkiej i zdrowej nutelli z awokado i banana. Oczywiście nie smakuje tak samo – nutella też ma nutkę orzechów laskowych, ale ta nutella z awokado i banana moim zdaniem jest ciekawsza i smaczniejsza. I w zdrowy sposób pokonuje ochotę na coś słodkiego :> Ja byłam absolutnie oczarowana i jak wiem, że nutelli długo pewnie jeszcze nie kupię (chyba, że przy robieniu jakiegoś tortu ;)) to ta nutella z awokado i banana zagości u mnie na pewno często ;)

Nutella z awokado i banana

~ 1 bardzo dojrzały banan (najlepiej prawie czarny ;))
~ 1/2 awokado (ok. 100 g miąższu)
~ 1 łyżka kakao naturalnego
~ ew. 1 łyżeczka miodu (jeżeli banan nie był bardzo dojrzały)

Banana kroimy na plasterki i razem z miąższem z awokado, kakao (i ewentualnie miodem) miksujemy na gładką masę. Podajemy na kanapkach, z owocami lub jako krem. Smacznego :)

coś na dokładkę?

2 komentarze

Ervisha 21 stycznia 2018 - 17:00

Nie jadłam w dzieciństwie Nutelli… spróbowałam jako dorosła osoba i mi nie posmakowała :P Tej z awokado również nie jadłam :)

Odpowiedz
Natalia 21 stycznia 2018 - 18:07

Nigdy nie jadłam ;) Może polubiłabym awokado.

Odpowiedz

Skomentuj

Close