fbpx

Zdrowy wegański freakshake dyniowy z mango z lodami

by Kucharka w baletkach

Zdrowy wegański freakshake dyniowy z mango z lodami to deser, który pokocha każdy.

Freakshakes miały swoje 5 minut już jakiś czas temu. Jednak, mnie ich widok wciąż cieszy. Dodatkowo, ostatnio poczułam potrzebę przygotowania sobie jakiegoś pięknego na jesienne pocieszenie.

Najbardziej popularne freakshakes są robione na tłustych lodach i podawane z ociekającymi lukrem donutami i czekoladowymi batonikami. Szczerze powiedziawszy – takiej prawdziwej bomby słodyczowej jeszcze nie jadłam. Mnie już wystarczająco zasładzają zdrowsze fit wersje, które jadam w Chudym Ciachu w Warszawie. I nie sądzę, że dałabym radę zjeść tradycyjną wersję bez poczucia się źle ;)

Zdrowy wegański freakshake dyniowy z mango z lodami

Zdrowy wegański freakshake z donutem i lodami

Z tego powodu w swojej kuchni też postawiłam na zdrową wersję. Fit wegański freakshake dyniowy z mango wyszedł idealnie słodki (i nie zasładzający), sycący, lekko orzeźwiający (dzięki mango) i naprawdę przepyszny!

Postawiłam na dynię i mango. Obydwa z nich użyłam zarówno do zrobienia odchudzonych donutów, jak i koktajlu. Jednak, dynia i mango to naprawdę pyszne połączenie. I choć zdrowy wegański freakshake dynia-mango wydaje się jak masa roboty to jak już zrobicie donuty zobaczycie, że przybieranie go to bardziej zabawa niż gotowanie ;) Polecam serdecznie :)

Drukuj

Zdrowy wegański freakshake dyniowy z mango z lodami

Liczba porcji: 2 Czas przygotowania: Wartości odżywcze 450 kalorii, 13b, 66w, 15t, 5bł (w gramach)

SKŁADNIKI

Odchudzone donuty dynia-mango: (z przepisu wyjdzie 5 sztuk - resztę można zamrozić albo po prostu zjeść z twarożkiem lub dżemem ;-) albo zrobić koktajle z dwoma sztukami):

  • 80 g puree dyniowego (z ok. 100 g dyni surowej; u mnie hokkaido)
  • 100 g miąższu mango (z ok. 1/2 sztuki)
  • 50 ml mleka sojowego
  • 175 g mąki orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Shake dyniowy:

  • 150 g miąższu mango
  • 80 g puree dyniowego
  • 300 ml mleka sojowego

Wykończenie:

  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki lodów wegańskich bez cukru (u mnie masło orzechowe; będą pasowały też waniliowe)

PRZYGOTOWANIE

Odchudzone donuty dynia-mango:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Puree dyniowe miksujemy blenderem z mango i mlekiem. Dodajemy mąkę, proszku do pieczenia i zagniatamy na ciasto.
  3. W dłoniach formujemy płaskie bułki, z których kieliszkiem wykrajamy dziury tworząc oponki.
  4. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (dokładnie powinno wyjść 5 oponek i 5 malutkich okrągłych bułeczek ;)).
  5. Pieczemy ok. 25 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjmujemy i studzimy.

Shake dyniowy:

  1. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na jednolity koktajl. 

Wykończenie:

  1. Obwódki szklanek maczamy delikatnie w koktajlu i przylepiamy do boków wiórki. Oponki również maczamy, a następnie obtaczamy lekko w wiórkach. Resztę koktajlu dzielimy na 2 przygotowane szklanki.
  2. Na wierzchu układamy oponki, wkładamy słomkę i układamy lody. Smacznego :)
Zdrowy wegański freakshake z donutem i lodami

coś na dokładkę?

4 komentarze

Karmel-itka 13 października 2019 - 19:45

Ale kozacka propozycja! :D

Odpowiedz
pinkyyy 14 października 2019 - 10:21

Dziękuję bardzo <3 Mam nadzieję, że to znaczy, że będzie robiona :D

Odpowiedz
Asior 13 października 2021 - 07:06

Hej, powinnaś mieć przycisk do 'Pinteresta’ dla udostępniania przepisów! ;))
Super wygląda, szukam inspiracji tzw. fit, będę testować Twoje przepisy, pozdrawiam!

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 13 października 2021 - 13:20

Hej, dziękuję bardzo za sugestię i rzeczywiście powinnam to zrobić :D
Cieszę się bardzo i trzymam kciuki, żeby wszystko wychodziło i smakowało :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close