Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem

Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem to był wielki hit jeszcze kilka lat temu i pamiętam, że był czas, że pojawiała się na każdym przyjęciu i spotkaniu rodzinnym, aż po prostu już wszystkim się trochę znudziła. Ja sama zaczęłam mieć jej dość i dopiero przypomniałam sobie o tym, jaka jest smaczna i jak ładnie prezentuje się na stole, gdy planowałam z mamą menu na urodziny mojego taty. I po tej długiej przerwie zniknęła absolutnie pierwsza ze stołu, bo wszyscy bardzo za nią zatęsknili. Już samo połączenie szpinak-twarożek-łosoś brzmi jak coś, co nie może nie smakować i ta rolada to doskonale pokazuje. Robi się ją bardzo łatwo, bo wystarczy zmieszać odpowiednie składniki, upiec, posmarować, rozłożyć i już – rolada z szpinakowa z serkiem i łososiem gotowa. Polecam tylko pokroić ją na cienkie plasterki, żeby dla wszystkich starczyło, bo u nas trzeba się było nimi dzielić ;-)

Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem

(10 plasterków rolady)

Rolada:
~ 200 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
~ 1 łyżeczka masła klarowanego
~ 1-2 ząbki czosnku
~ sól, pieprz
~ 4 jajka

Mrożony szpinak wyjmujemy z lodówki ok. 2 godziny przed, żeby się rozmroził. Na maśle podsmażamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po ok. 1-2 minutach dodajemy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy ok. 2-3 minutki, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Blachę o wymiarach 35×25 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Białka i żółtka oddzielamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do szpinaku dodajemy żółtka i ubite białka. Mieszamy delikatnie do połączenia. Przekładamy do blaszki i wyrównujemy tworząc płaski placek. Pieczemy go w piekarniku ok. 20 minut. Wyjmujemy i studzimy. Następnie delikatnie odklejamy roladę od papieru i układamy na blacie.

~ 2 serki twarogowe typu apetina, almette (ok. 250-300 g łącznie)
~ 100 g łososia wędzonego

Na roladzie rozsmarowujemy równomiernie serki. Układamy na całej powierzchni plastry łososia. Następnie zwijamy dość ciasno w roladę i kroimy w plasterki. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :-)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *