Jeżeli jeszcze zastanawiacie się, jak przedłużyć weekend to z bezglutenowe placki dyniowe z figami z pewnością Wam w tym pomogą. Na Instagramie proponowałam je na weekend, ale pisząc to w niedzielę wieczorem i coraz brutalniej zbliżając się do poniedziałkowego poranku mam wrażenie, że jednak lepiej sprawdzą się na delikatne wejście w tydzień. Bezglutenowe placki dyniowe z figami są superszybkie, nieskomplikowane i naprawdę przepyszne. Dynia sprawia, że są delikatne, a też bardzo dobrze komponuje się z figami sprawiając, że całość ma w sobie coś wykwintnego. Placki dyniowe mają lekką kokosową ledwie wyczuwalną kokosową nutkę, która tylko dopełnia ideału. Zapraszam :-)
Bezglutenowe placki dyniowe z figami
(2 porcje – ok. 8-10 placków)
~ 100 g puree dyniowego (z ok. 200 g surowej dyni)
~ 2 jajka
~ 2 łyżki mąki kokosowej (ok. 20 g)
~ 4 figi
~ do podania: jogurt / serek wiejski / syrop klonowy / miód
Figi kroimy na plasterki i odstawiamy.
Puree dyniowe rozgniatamy dokładnie widelcem. Mieszamy z jajkami, mąką kokosową i 4-5 łyżkami wody. Dokładnie mieszamy.
Na rozgrzanej patelni na średnim ogniu smażymy placki uważając przy przewracaniu. Podajemy z figami i jogurtem lub czymkolwiek chcecie (figi bardzo dobrze wypadają z miodem lub syropem ;-)). Smacznego :-)