fbpx

Ciasto ucierane z czereśniami i kruszonką

by Kucharka w baletkach

W moim rodzinnym domu na weekend zawsze musi pojawić się jakieś ciasto. W sezonie wiosenno-letnim bardzo często tym ciastem jest proste i szybkie ciasto ucierane z owocami i kruszonką.

Ciasto ucierane jest bardzo łatwe do przygotowanie, mięciutkie, nie za słodkie. Owoce dodają właśnie nieco słodkości, ale też kwaskowatości. Jednak, wiadomo, że największej słodyczy i jeszcze kruchości daje kruszonka na wierzchu, która jest też ulubionym elementem tego wszystkiego ;)

Dzisiaj zapraszam Was na wersję tego ciasta z czereśniami. Przed Wami przepyszne ciasto ucierane z czereśniami i kruszonką. To ciasto bardzo kojarzy mi się z upalnym, błogim latem i niedzielnymi leniwymi gorącymi popołudniami. Zazwyczaj na stole jest właśnie to ciasto, i lody, i bzyczenie owadów za oknem ;)

Ciasto ucierane z czereśniami to ciasto, które po prostu musi się pojawić u nas w domu przynajmniej kilka razy w sezonie. Kiedy kończy się sezon na czereśnie, dodajemy do niego inne owoce, jak na przykład maliny i borówki. I zawsze wychodzi pyszny i znika bardzo szybko. Zapraszam – ciasto ucierane z czereśniami i kruszonką przed Wami :)

Ciasto ucierane z czereśniami i kruszonką

(blacha 35×25 cm)

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 100 g cukru 
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 0,5 kg czereśni (ciemnych)

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wbijamy po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując. Na koniec dodajemy ekstrakt i obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystko łyżką i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy równomiernie pokrojone w połówki i wypestkowane czereśnie.

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru

Masło i mąkę łączymy jak na zacierki. Dodajemy cukier i wysypujemy na wierzch ciasta.

Całość pieczemy ok. 40-45 minut w rozgrzanym piekarniku. Studzimy. Smacznego ;)

coś na dokładkę?

5 komentarzy

Ervisha 12 lipca 2014 - 14:53

Co za ciacho :D

Odpowiedz
ulcik 12 lipca 2014 - 18:17

mniam, wygląda przepysznie !

Odpowiedz
DżemDżus 14 lipca 2014 - 07:03

Weekendowe słodycze sa najlepsze bo czekamy na nie cały tydzień

Odpowiedz
Anonimowy 7 lipca 2015 - 21:46

ciasto bardzo pyszne :)
dziś robiłam

Odpowiedz
admin 9 lipca 2015 - 11:26

Cieszę się bardzo <33

Odpowiedz

Skomentuj

Close