Ciasto „Owoce leśne”, czyli biszkopt z pianką jogurtową, malinami i jagodami

Ciasto „Owoce leśne”, czyli biszkopt z pianką jogurtową, malinami i jagodami miałam wstawić już wczoraj,ale postanowiłam troszeczkę przedłużyć weekend (chociażby w Waszych głowach ;p) i kontynuuję weekendową słodycz dzisiaj. Nie mogłam się oprzeć, bo mam wrażenie, że te wszystkie owoce znikną bardzo szybko, a ja nie zdążę się podzielić z Wami przepisami na ich wykorzystanie. Dzisiaj mam dla Was przekładane ciacho z leśnymi owocami. Puszysty, lekki biszkopt na spodzie, waniliowa masa serowa, słodkie borówki, masa jogurtowa, a całość wieńczą maliny i jagody w galaretce. Trochę taki serniczek na zimno z owocami na biszkopcie. Niezwykle lekki, delikatny, rozpływający się w ustach. Pyszności! Ciasto „Owoce leśne”, czyli biszkopt z pianką jogurtową, malinami i jagodami znakomicie oddaje letnią aurę i orzeźwia w duszny, gorący dzień. Trochę z nim co prawda czekania i uważania (jak zresztą wszystkie ciasta z galaretkami ;p), ale naprawdę warto. Mama nawet nie wytrzymała i przed laniem galaretki i sypaniem owoców nie omieszkała odkroić sobie kawałeczka, czym trochę utrudniła pracę ;p. Ale jakoś dałyśmy radę i wyszło bez spływającej na spód galaretki :D Róbcie, a na pewno się nie zawiedziecie. Polecam gorąco ;)

Ciasto „Owoce leśne”, czyli biszkopt z pianką jogurtową, malinami i jagodami

Biszkopt:
~ 4 jajka
~ 4 łyżki wody
~ 3/4 szklanki cukru
~ 2/3 szklanki mąki pszennej
~ 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka ubijamy z wodą i połową ilości cukru na puszystą masę. W osobnej misce ubijamy białka z cukrem. Żółtka i białka delikatnie mieszamy i dodajemy obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy 20 minut w 175 stopniach. Wyjmujemy i studzimy. Odkrawamy wierzchnią „skorupkę” biszkoptu.

Masa serowa:
~ 600 g zmielonego twarogu półtłustego
~ 100 g sera mascarpone
~ 180 g jogurtu naturalnego
~ 1 łyżka cukru
~ 5 łyżeczek płaskich żelatyny + 0,5 szklanki wrzątku
~ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
~ 1/2 kg borówek

Twaróg, mascarpone, jogurt, cukier i ekstrakt mieszamy dobrze trzepaczką (jeżeli wolicie słodsze można dać więcej cukru ;)) We wrzątku rozpuszczamy żelatynę i troszkę studzimy. Wlewamy do masy i dobrze mieszamy. Rozsmarowujemy równomiernie na biszkopcie. Wysypujemy borówki i wstawiamy do lodówki do dobrego stężenia.

Masa jogurtowa:
~ 500  jogurtu naturalnego gęstego (polecam Zott, grecki jakiś też może być ;))
~ 1 galaretka o smaku owoców leśnych + 1 szklanka gorącej wody
~ 1 łyżeczka cukru

Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Gdy zacznie tężeć ubijamy lekko jogurt z cukrem (uwaga, będzie pryskać!). Dodajemy galaretkę i dobrze miksujemy. Odstawiamy do lodówki i czekamy, aż całość zacznie tężeć (będzie przypominać taką piankę). Wylewamy na wierzch ciasta i umieszczamy w lodówce do stężenia.

Wierzch:
~ 1/2 kg mieszanki malin i jagód
~ 2 galaretki o smaku owoców leśnych+ 2 szklanki gorącej wody

Galaretki rozpuszczamy w wodzie i czekamy, aż zaczną tężeć (ile razy ja już to dzisiaj pisałam!). Owoce wysypujemy na wierzch ciasta i zalewamy galaretką tężejąca. Odstawiamy do lodówki. Po 1-2 godzinach jest gotowe do jedzenia. Smacznego ;)

Drukuj



6 thoughts on “Ciasto „Owoce leśne”, czyli biszkopt z pianką jogurtową, malinami i jagodami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *