fbpx

Ciasto “Owoce leśne”, czyli biszkopt z pianką jogurtową, malinami i jagodami

by Kucharka w baletkach

Ciasto “Owoce leśne”, czyli biszkopt z pianką jogurtową, malinami i jagodami miałam wstawić już wczoraj, ale postanowiłam troszeczkę przedłużyć weekend i kontynuuję weekendową słodycz dzisiaj. Nie mogłam się oprzeć, bo mam wrażenie, że te wszystkie owoce znikną bardzo szybko, a ja nie zdążę się podzielić z Wami przepisami na ich wykorzystanie. Dzisiaj mam dla Was przekładane ciacho z leśnymi owocami. Puszysty, lekki biszkopt na spodzie, waniliowa masa serowa, słodkie borówki, masa jogurtowa, a całość wieńczą maliny i jagody w galaretce. Trochę taki serniczek na zimno z owocami na biszkopcie. Niezwykle lekki, delikatny, rozpływający się w ustach. Ciasto “Owoce leśne”, czyli biszkopt z pianką jogurtową, malinami i jagodami znakomicie oddaje letnią aurę i orzeźwia w duszny, gorący dzień. Polecam gorąco ;)

Ciasto “Owoce leśne”, czyli biszkopt z pianką jogurtową, malinami i jagodami

(blacha 35×25 cm)

Biszkopt:
~ 4 jajka
~ 4 łyżki wody
~ 3/4 szklanki cukru
~ 2/3 szklanki mąki pszennej
~ 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka ubijamy z wodą i połową ilości cukru na puszystą masę. W osobnej misce ubijamy białka z cukrem. Żółtka i białka delikatnie mieszamy i dodajemy obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy 20 minut w 175 stopniach. Wyjmujemy i studzimy. Odkrawamy wierzchnią “skorupkę” biszkoptu.

Masa serowa:
~ 600 g zmielonego twarogu półtłustego
~ 100 g sera mascarpone
~ 180 g jogurtu naturalnego
~ 1 łyżka cukru
~ 5 łyżeczek płaskich żelatyny + 0,5 szklanki wrzątku
~ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
~ 1/2 kg borówek

Twaróg, mascarpone, jogurt, cukier i ekstrakt mieszamy dobrze trzepaczką (jeżeli wolicie słodsze można dać więcej cukru ;)) We wrzątku rozpuszczamy żelatynę i troszkę studzimy. Wlewamy do masy i dobrze mieszamy. Rozsmarowujemy równomiernie na biszkopcie. Wysypujemy borówki i wstawiamy do lodówki do dobrego stężenia.

Masa jogurtowa:
~ 500  jogurtu naturalnego gęstego (polecam Zott, grecki jakiś też może być ;))
~ 1 galaretka o smaku owoców leśnych + 1 szklanka gorącej wody
~ 1 łyżeczka cukru

Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Gdy zacznie tężeć ubijamy lekko jogurt z cukrem (uwaga, będzie pryskać!). Dodajemy galaretkę i dobrze miksujemy. Odstawiamy do lodówki i czekamy, aż całość zacznie tężeć (będzie przypominać taką piankę). Wylewamy na wierzch ciasta i umieszczamy w lodówce do stężenia.

Wierzch:
~ 1/2 kg mieszanki malin i jagód
~ 2 galaretki o smaku owoców leśnych+ 2 szklanki gorącej wody

Galaretki rozpuszczamy w wodzie i czekamy, aż zaczną tężeć (ile razy ja już to dzisiaj pisałam!). Owoce wysypujemy na wierzch ciasta i zalewamy galaretką tężejąca. Odstawiamy do lodówki. Po 1-2 godzinach jest gotowe do jedzenia. Smacznego ;)

coś na dokładkę?

6 komentarzy

Kasia 14 lipca 2014 - 14:55

Puszysty biszkopt.. waniliowa masa serowa… słodkie borówki… Oszalałam od samego czytania. :)

Odpowiedz
Gosia Szulc 14 lipca 2014 - 15:52

same najlepsze rzeczy! <3

Odpowiedz
DżemDżus 15 lipca 2014 - 10:44

Przepyszny już samo czytanie powoduje ślinotok, a kiedy jeszcze się spojrzy na to cudo to człowiek już przepadł lub wpadł jak śliwka w kompot. Nie można się powstrzymać trzeba koniecznie zrobić, żeby przeżyć to co TY :)
(inaczej skonam z zazdrości)

Odpowiedz
Ervisha 16 lipca 2014 - 07:21

Prawdziwa rozpusta :)

Odpowiedz
Galantyna.pl 16 lipca 2014 - 10:04

Niebo w w gębie!

Odpowiedz
Anonimowy 19 lipca 2014 - 18:25

Mniam! Pyszności! Dzięki pinkyy! :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close