Końcówka wakacji kulinarnie zawsze nieodłącznie kojarzy mi się z paprykami, a tym samym z leczo, które zazwyczaj gotowałyśmy z mamą na niedzielną kolację. I tym razem będąc w moim rodzinnym Toruniu zatęskniłam za tymi czasami i w sobotę razem z mamą wyczarowałyśmy troszkę lżejszą wersję od tradycyjnej tworząc dietetyczne leczo z wędliną drobiową. Nigdy nie byłam wielką fanką kiełbasy i tłustych dań, więc nawet kiedy przygotowywałyśmy leczo kilka lat wcześniej zazwyczaj używałyśmy jak najchudszej kiełbasy, najczęściej delikatnej drobiowej, więc jeszcze bardziej odchudzona wersja leczo tym bardziej do nas przemówiła. Dietetyczne leczo z wędliną drobiową jest lekkie, ale cudownie pikantne i świeże. Idealnie pasuje do pieczywa, a smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam bardzo – dietetyczne leczo z wędliną drobiową to danie idealne na sezon paprykowy i świetna alternatywa dla dość ciężkiego tradycyjnego leczo. Zapraszam :)
Dietetyczne leczo z wędliną drobiową
(2 porcje)
~ 1 cebula
~ 5-6 plastrów wędliny drobiowej (100-120 g)
~ 2 czerwone papryki
~ 1 duży pomidor
~ 1 średnia cukinia (ok. 300 g)
~ 1 łyżeczka słodkiej papryki
~ 1/2 łyżeczki ostrej papryki
~ sól, pieprz
~ 1 łyżeczka oleju
Na oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę z posiekaną w kosteczkę wędliną. Po 2-3 minutach, gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w paseczki papryki. Smażymy na średnim ogniu 2-3 minut, aż troszkę zmiękną.
Dodajemy wydrążoną i pokrojoną w ćwiartki, a następnie plasterki cukinię. Smażymy chwilkę i dodajemy drobniutko posiekanego pomidora (można obrać ze skórki przed ;)). Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając (po tym czasie z pomidora powinien utworzyć się sos, ale jeżeli pomidor nie był wystarczająco mięsisty można dodać 1-2 łyżki przecieru).
Całość doprawiamy, mieszamy i podajemy z pieczywem lub ryżem. Smacznego :)
1 komentarz
Ile gospodyń tyle wersji leczo :D