fbpx

Jogurtowa owsianka z nektarynką i borówkami

by Kucharka w baletkach

Jeżeli przesadzam z jogurtowymi owsiankami to przepraszam, ale dla mnie to po prostu odkrycie lata <3 Od kilku lat nie wyobrażam sobie poranka bez owsianki (oczywiście z małymi odstępstwami czasem ;p). Kiedy przede mną długi pracowity dzień owsianka zawsze pozytywnie nastraja, a podczas ostatnich upałów od przegrzania ratowały mnie właśnie owsianki jogurtowe. Nie jestem największą fanką lodówkowych owsianek, więc te w temperaturze pokojowej zdecydowanie najbardziej mi pasują. Jogurtowa owsianka z nektarynką i borówkami to najczęstszy gość ostatnio u mnie, bo połączenie soczystych słodkich nektarynek i lekko słodkich, ale tez lekko kwaskowych borówek to mistrzostwo świata <3 Szybkie, letnie i pyszne śniadanie, które czaruje zarówno smakiem, jak i wyglądem. Zapraszam – jogurtowa owsianka z nektarynką i borówkami przed Wami :)

Jogurtowa owsianka z nektarynką i borówkami

(1 porcja)

~ 4-5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g)
~ 100 g cukinii (można pominąć, ale polecam bo powiększa objętość owsianki i jest niewyczuwalna w smaku)
~ 1 szklanka gorącej wody
~ 1 mały jogurt grecki (ok. 150 g)
~ 1 duża nektarynka (ok. 200 g)
~ 150 g borówek
~ ew. 1/2 łyżeczki cynamonu

Płatki owsiane wsypujemy do rondelka i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 15 minut (ja zawsze po prostu odstawiam na noc, a rano tylko podgrzewam ;)). Dodajemy startą i odciśniętą z soku cukinię. Podgrzewamy na średnim ogniu mieszając ok. 1-2 minuty. Wyłączamy ogień, odstawiamy na minutkę i dodajemy jogurt. Dokładnie mieszamy.

Przekładamy do miseczki. Na wierzch wysypujemy pokrojoną w kosteczkę nektarynkę i borówki. Można posypać cynamonem. Podajemy z masłem orzechowym. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close