Ekspresowe muffinki bez miksera z mąki kokosowej pojawiły się na blogu już w dwóch wersjach. Ostatnio odkopałam ten cudownie łatwy i szybki przepis, żeby zrobić wersję nieco bardziej tropikalną.
Zarówno kokosowe muffinki z borówkami, jak i fit muffiny z truskawkami są pyszne i można zrobić je również z mrożonymi owocami. Jednak, postanowiłam zrobić nową wersję i wykorzystać mrożone mango, które zalegało mi w zamrażalce. Oczywiście, można użyć świeżego, ale z mrożonym w kawałeczkach będzie i szybciej i łatwiej.
Połączenie kokosa i mango to klasyk, który raczej każdy zna. Nawet na blogu można znaleźć już delikatny torcik mango bez cukru z biszkoptem i kremem kokosowym. Mimo, że takie desery ciężko uświadczyć w tropikach to jednak bardzo mi się z nimi kojarzą. A że tropiki to też automatycznie myśl o wakacjach pod palmą, to skojarzenie z beztroską i urlopem nasuwa się samo.
Ekspresowe muffinki bez miksera na szybki zdrowy podwieczorek

Choć te ekspresowe muffinki z mango nie prezentują się wybitnie, to zapewniam, że są mięsiste, idealnie wyważone i bardzo smaczne. Nie są bardzo słodkie, a ich słodycz będzie zależała też od dojrzałości banana i mango. Jeżeli więc używasz tylko lekko dojrzałego banana lub po prostu wolisz słodsze desery polecam podać je z miodem lub syropem klonowym.
Dla mnie te zdrowe babeczki smakują trochę jak mini serniczki z nutką kokosa i banana. Łatwo je zabrać na wynos jako przekąska do biura albo zdrowy deser dla dzieci do szkoły. Ja lubię też zabierać je jako przekąska na wyjazdy do pociągu. Jednak, oczywiście, świetnie smakują też na kanapie w domu ;)
Zapraszam więc na szybkie i łatwe zdrowe muffinki kokosowe z mango. Mam nadzieję, że zasmakują Tobie i Twoim najbliższym równie jak mnie i moim.

SKŁADNIKI
- 100 g mąki kokosowej
- 2 banany (najlepiej dojrzałe, nawet już czerniejące)
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g mrożonego lub świeżego mango pokrojonego w kosteczkę
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Banany obieramy, wrzucamy do miski i rozgniatamy dokładnie widelcem.
- Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.
- Masę przekładamy łyżką do foremek na muffinki. Układamy je na blaszce i pieczemy 25 minut w rozgrzanym piekarniku. Studzimy i podajemy. Smacznego :)
