fbpx

Pizza jaglana z ricottą, szynką parmeńską i grillowaną cukinią

by Kucharka w baletkach

W akcji ricottowej nie mogło oczywiście zabraknąć pizzy z ricottą, bo zastąpienie nią sosu pomidorowego to naprawdę cudowny pomysł, z którego korzysta wiele lepszych pizzerni. A, że jestem maniaczką pizzy jaglanej to powstała taka sobie pizza jaglana z ricottą, szynką parmeńską i grillowaną cukinią. Przemycałam już kiedyś to połączenie, ale trzeba go absolutnie spróbować również w formie pizzy. Delikatna ricotta świetnie pasuje do wyrazistej, wędzonej szynki parmeńskiej, a dodatek grillowanej cukinii i mozzarelli dopełnia tylko dzieła. Bardzo wyważona i dobrze skomponowana pizza, która na pewno Was pozytywnie zaskoczy :> Oczywiście jeśli wolicie można przygotować tradycyjny spód do pizzy, będzie cudowna w każdej wersji. Zapraszam – pizza jaglana z ricottą, szynką parmeńską i grillowaną cukinią przed Wami :)

Pizza jaglana z ricottą, szynką parmeńską i grillowaną cukinią

(2 porcje)

Pizza jaglana:
~ 100 g kaszy jaglanej
~ 1 jajko
~ 50 g mąki gryczanej/pełnoziarnistej/pszennej
~ solidna szczypta soli

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu i lekko studzimy.

Do miski wrzucamy kaszę, jajko, mąkę i sól. Wszystko razem miksujemy blenderem na jednolitą masę. Następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wilgotnymi dłońmi formujemy placek w kształcie pizzy. Podpiekamy ok. 15 minut w 200 stopniach.

~ 100-125 g ricotty
~ 1 średnia cukinia (ok. 350 g)
~ 4 plastry szynki parmeńskiej
~ ½ kulki mozzarelli (ok. 50-60 g)
~ 1 łyżeczka ziół prowansalskich
~ odrobina oliwy

Cukinię kroimy w cienkie plasterki. Patelnię do grillowania (grill lub zwykłą patelnię) natłuszczamy lekko oliwą. Rozgrzewamy i wrzucamy plastry cukinii. Grillujemy lub smażymy na średnim ogniu, aż zmięknie i lekko się zarumieni.

Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy równomiernie ricottę. Następnie układamy plastry cukinii. Całość posypujemy ziołami. Następnie układamy porwane lekko plastry szynki parmeńskiej, a całość posypujemy startą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 10 minut w 190 stopniach.

Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut i kroimy. Smacznego :)


Viva Ricotta! edycja V

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ervisha 28 maja 2018 - 15:57

Dawno nie jadłam pizzy a zwłaszcza tej jaglanej ;)

Odpowiedz

Skomentuj

Close