Od lat w kuchni do wszelkiego rodzaju wyrobów używa się białej mąki. Jednak coraz częściej można spotkać jej zamienniki, które nie zmieniają smaku i konsystencji, a przy tym są dużo zdrowsze. Dzięki nim nie tylko zdrowie, ale i samopoczucie staje się lepsze. Jakich rodzajów mąki warto używać?
Zamienniki białej mąki
Zamienniki białej mąki obecnie znaleźć można dość łatwo i są dostępne w większości sklepów, zarówno stacjonarnie, jak i online. Należą do nich:
- mąka arachidowa
- mąka z tapioki
- mąka amarantusowa
- mąka jaglana
- mąka gryczana
- mąka kokosowa
- mąka migdałowa
- mąka orkiszowa
- mąka sojowa
Każdy z tych produktów jest zdrowy i odpowiedni do różnego rodzaju wypieków.
Który rodzaj mąki wybrać?
To, który rodzaj mąki wybrać zależy zazwyczaj od tego, do czego ma być wykorzystana.
Mąka arachidowa nadaje się do wypieków takich jak ciasta. Można jej także użyć przy panierowaniu mięsa. Dzięki zastosowaniu mąki z orzeszków ziemnych mięso zyskuje orzechowy posmak. Mąka ta posiada w swoim składzie tłuszcze, które obniżają stężenie cholesterolu, także wapń, fosfor, czy witaminę B3. Mąka arachidowa może powstać również z orzechów laskowych oraz włoskich. W tym przypadku także nadaje się do wszelkiego rodzaju słodkich wypieków.
Kolejna na liście jest mąka z tapioki. Uzyskuje się ją z bulw korzeniowych manioku. Jest wykorzystywana m.in. w produkcji ciast oraz naleśników. Bardzo często wykorzystuje się ją również do produkcji chleba. Posiada właściwości żelujące, co sprawia, że na jej bazie może powstać kisiel lub budyń.
Mąka amarantusowa to kolejny produkt na liście. Ma ona właściwości zdrowotne, dzięki zawartości skwalenu. Może zapobiegać m.in. wystąpieniu schorzeń grzybiczych i bakteryjnych, a także przeciwdziałać chorobom nowotworowym. Nadaje się do wszelkiego rodzajów wypieków, nie tylko słodkich, ale również wytrawnych.
Jakie jeszcze produkty warto wziąć pod uwagę?
Mąka jaglana jest najbardziej użyteczna przy zagęszczaniu zup oraz sosów. Jest tak dlatego, że przy jej użyciu nie tworzą się grudki. Poza tym można ją wykorzystać do produkcji wypieków. W tym przypadku lepiej jednak zmieszać ją z innym produktem ze względu na jej gorzki smak. W składzie tej mąki można znaleźć korzystne dla zdrowia witaminy i mikroelementy, takie jak witamy z grupy B, wapń oraz żelazo. Kolejnym produktem jest mąka gryczana bogata m.in. w fosfor, magnez orz potas, a także aminokwasy. Wykorzystuje się ją do produkcji pieczywa i naleśników. Jest jeszcze mąka kokosowa, której słodki smak sprawia, że jest wykorzystywana przy produkcji różnego typu słodkości, a także chleba. Jest one bogata w węglowodany i błonnik.
Mąka migdałowa również dobrze sprawdzi się w produkcji wypieków. Jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz makroelementy i mikroelementy. Ostatnie na liście są mąki: orkiszowa oraz sojowa.
Orkiszowa należy do najbardziej zdrowych produktów tego typu. Może być używana do każdego rodzaju wypieków. Wpływa korzystnie na odporność, a także pomaga pozbyć się zmęczenia.
Mąka sojowa, tak jak arachidowa charakteryzuje się gorzkim smakiem. Posiada w sobie dużo składników odżywczych oraz białka. Może być wykorzystywana do wypieków oraz zagęszczania zup. Ciekawostką jest fakt, że może być używana w przepisach zamiennie z jajkami.
Artykuł sponsorowany