Owsianki jem najczęściej na śniadanie już od prawie dziesięciu lat i jeszcze mi się nie znudziły. Jadłam je już chyba na wszystkie możliwe sposoby, ale ta owsianka na mleku z jabłkami i cynamonem jest moją zdecydowaną faworytką. Z pozoru najprostsza, ale właśnie ona pokazuje, że w prostocie tkwi siła. Najbardziej polecam ją zrobić na mleku sojowym – dzięki temu będzie miała lekko orzechowy smak, który idealnie tutaj pasuje do jabłek i cynamonu. Poleciłam zrobić ja właśnie na mleku sojowym mojej przyjaciółce i zrozumiała w końcu, dlaczego tak często widać kartony mleka sojowego w kuchni i dlaczego jeszcze częściej ścieram cukinię do owsianki i kroję drobno jabłko. Na takie śniadanie chce się wstawać. A podane z masłem orzechowym to już w ogóle bajka <3 Zapraszam – owsianka na mleku z jabłkami i cynamonem przed Wami :)
Owsianka na mleku z jabłkami i cynamonem
(1 porcja)
~ 4 – 5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g)
~ 1 duże jabłko (ok. 200 g)
~ 1/2 szklanki gorącej wody
~ 1 szklanka mleka (ok. 250 ml, w wersji wegańskiej polecam sojowe)
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ ew. 100 g startej i odsączonej cukinii
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i wsypujemy cynamon. Odstawiamy na przynajmniej 15 minut (ja zawsze zalewam wieczorem i rano działam dalej ;)). Dolewamy mleko, dodajemy ewentualnie cukinię i pokrojone w kosteczkę jabłko. Podgrzewamy, aż jabłko zmięknie i owsianka będzie ciepła. Przekładamy do miseczki, posypujmey cynamonem i podajemy z masłem orzechowym. Smacznego :)
2 komentarze
bardzo lubię szarlotki, a jeszcze bardziej takie owsianki ;) jesienne smaki <3
Zapewne to jest bardzo dziwne, ale u mnie w domu rodzinnym, nie jadało się owsianki! Muszę w sobotę na śniadanie przygotować taką, niech moje dziecko zna ten smak :)