Placki z komosy z jarmużem

Przypominam, że dzisiaj Dzień Naleśnika, więc nie zapomnijcie jakiegoś dzisiaj zjeść :> A, że już ostatnio zaproponowałam Wam składanego wypełnionego nadzieniem, to żeby nie było nudno, tym razem mam dla pokrewne dla naleśników placki z komosy z jarmużem, czyli w niezwykle zdrowej wersji. Szczerze powiedziawszy rzadko korzystam z tych składników, bo są dość drogie, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić. A dla takiego smaku to już na pewno :> To moje pierwsze placki z komosy i trochę bałam się, co z nich wyjdzie, ale efekt okazał się cudowny. Są delikatne, komosa pięknie harmonizuje się z lekko cierpkim jarmużem, a dodatek suszonych pomidorów dodaje bardzo fajną nutkę. A placki jak to placki – szybkie i łatwe. Tylko pamiętajcie, żeby ugotować troszkę wcześniej komosę, bo musi wystygnąć ;) A te placki z komosy z jarmużem  to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale też dla naszego organizmu, bo zarówno jarmuż, jak i komosa ryżowa zaliczają się do tzw. superfoods :>

Placki z komosy z jarmużem

(8 sztuk)

~ 70 g komosy ryżowej
~ 1 jajko
~ 1 duża garść jarmużu (ok. 60 g)
~ 5-6 suszonych pomidorów
~ 1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie)
~ przyprawa uniwersalna (typu vegeta), pieprz
~ serek kozi/serek wiejski/jogurt do podania

Komosę ryżową gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
Jarmuż gotujemy ok. 5 minut, żeby zmiękł, wyjmujemy i odstawiamy na chwilkę.
Komosę ryżową mieszamy z jarmużem i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą (jeżeli boicie się, że będą Wam się rozpadać dodajcie dla pewności ;)). Doprawiamy i mieszamy. Łyżką nakładamy porcjami na patelnię formując je w placki. Smażymy z każdej strony po ok. 2 minuty. Podajemy z serkiem kozim lub wiejskim, jeśli nie lubicie koziego ;) Dobre będą też z jogurtem czy sosem tzatziki. Smacznego :)

Drukuj



3 thoughts on “Placki z komosy z jarmużem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *