fbpx

Kremowy dyniowy sernik bez cukru

by Kucharka w baletkach

Poniedziałki bywają ciężkie, więc warto się trochę rozpieścić. A jeśli zrobimy to w zdrowy sposób to już idealnie! Tak więc, żeby po weekendzie, podczas którego mam nadzieję pozwoliliście sobie na trochę więcej (ja po pierwszym zmierzeniu się ze ścianką wspinaczkową wybrałam się na najcudowniejszy tłusty ramen z mięsem mielonym z tofu z tahini i glutaminianem sodu – ale było takie pyszne, że warto było <3) mam dla Was cudowny lekki, kremowy sernik rozpływający się w ustach – kremowy dyniowy sernik bez cukru przed Wami. Do zrobienia go polecam użycie dyni piżmowej, bo ma lekko karmelowo-orzechowy posmak i kolorek będzie ładniejszy. Choć dynia zdecydowanie przeważa wagowo w przepisie to też bardzo wyraźnie czuć banany, które idealnie komponują się ze słodkimi daktylami. Dla mnie jeden z najlepszych zdrowych serników, które jadłam i do którego na pewno będę wracać. Kremowy dyniowy sernik bez cukru to idealna propozycja nie tylko na weekend, ale też na każdy inny dzień tygodnia. A na dodatkowe moce na początku tygodnia tym bardziej ;)

Kremowy dyniowy sernik bez cukru

(tortownica o średnicy 22 cm)

Spód:
~ 80 g płatków owsianych
~ 100 g daktyli suszonych

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na przynajmniej 15 minut. Następnie odcedzamy i wrzucamy do płatków. Wszystko razem łączymy blenderem dolewając ewentualnie 1-2 łyżki wody. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wylepiamy nią równomiernie dno.

Masa serowa:
~ 4 jajka
~ 2 duże banany bardzo dojrzałe (ok. 260 g miąższu)
~ 700 g surowej dyni (lub ok. 400 g puree dyniowego)
~ ziarenka z 1 laski wanilii
~ 600 g twarogu półtłustego zmielonego
~ 1 łyżka mąki ziemniaczanej (ok. 30 g)

Dynię kroimy na mniejsze części i pieczemy ją w 200 stopniach do miękkości (ok. 30 minut). Studzimy i blendujemy na puree. Dodajemy do niej twaróg, banany pokrojone w plasterki i ziarenka wanilii. Wszystko łączymy blenderem.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie po kolei dodajemy żółtka miksując na średnich obrotach. Następnie dodajemy mieszankę dyniowo-bananową i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie mieszamy łyżką, aż dokładnie się połączy. Całość przelewamy do tortownicy z wylepionym spodem.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ok. 50-60 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy się dobrze przepiekł, a jeśli tak to wyjmujemy. Odstawiamy, żeby całość przestygła.

Wierzch karmelowy:
~ 100 g suszonych daktyli

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Następnie odlewamy wodę zostawiając ok. 1 łyżkę. Miksujemy blenderem bardzo dokładnie i wykładamy równomiernie na wierzch sernika. Odkładamy do lodówki, żeby masa zastygła i podajemy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

6 komentarzy

Wege Psycholek 22 października 2018 - 19:43

Bajezny :))

Odpowiedz
Ervisha 23 października 2018 - 07:13

Serniczki lubi moja Mama, i ciocia i siostra :D

Odpowiedz
Natalia 23 października 2018 - 09:47

Kremowy+dyniowy+sernik=♥ :D

Odpowiedz
Ola 15 września 2024 - 11:43

Przepyszny , następnym razem chciałabym zrobić inny spod , jak myślisz , który by tu też pasował czy piernikowy? A może inny , bardziej się znasz i zdaje się na Twoje smaki😆❤️😘

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 15 września 2024 - 14:57

Cieszę się, że smakował ❤️ Piernikowy bardzo pasuje, ale super byłby też czekoladowy albo nawet klasyczny kruchy maślany :)

Odpowiedz
Ola 16 września 2024 - 08:45

O bardzo dziękuję za szybką odpowiedź , dzisiaj robię i może tym razem klasyczny kruchy , a następnym razem piernikowy, za każdym razem inny . Dziekuje 😁❤️

Odpowiedz

Skomentuj

Close