Puszysta babka piaskowa bezglutenowa

Babki zawsze kojarzyły mi się z nudnymi, suchymi ciastami, które szybko robią się twarde, niesmaczne, a same w sobie nie są ani trochę atrakcyjne. Takie proste ciasto bez polotu. Więc kiedyś niezbyt chętnie zabierałam się do ich pieczenia, ale jednego roku postanowiłam sobie babkę odczarować i padło na Wielkanoc. Chciałam zrobić babkę najlepszą pod słońcem! Więc zamiast ciężkiego nijakiego ciasta moim celem było puszyste lekkie cudo, które każdy będzie wspominał długo po Wielkanocy. I dzięki Moim Wypiekom udało mi się ten cel zrealizować, bo podpowiedziały mi, że powinnam spróbować użyć tylko mąki ziemniaczanej. I powstała puszysta babka piaskowa idealna. I w dodatku bezglutenowa, więc osoby z celiakią też mogą zjeść super babkę :) Dla mnie najbardziej szczerym potwierdzeniem wspaniałości tej babki piaskowej był komentarz taty, który zdecydowanie woli krytykować niż chwalić, że tą babką przeszłam samą siebie. I Wy też możecie i powinniście ;) Zapraszam – puszysta babka piaskowa przed Wami :)

Puszysta babka piaskowa bezglutenowa

~ 5 jajek
~ 200 g masła lub margaryny
~ 3/4 szklanki cukru
~ 1 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Formę do babki (ceramiczną) smarujemy bardzo dokładnie masłem i oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.

W rondelku umieszczamy masło lub margarynę i podgrzewamy na małym ogniu do roztopienia. Odstawiamy.

Całe jajka ubijamy na jasną, puszystą masę (ok. 5 minut). Następnie powoli dodajemy cukier cały czas ubijając. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, ekstrakt i roztopioną margarynę. Miksujemy jeszcze ok. 1 minutki i przelewamy do formy (ok. 2/3 wysokości). Jeżeli wyjdzie Wam za dużo ciasta wlejcie resztę do foremek na muffinki lub keksówki – też super wyjdą, a do święconki się nadadzą ;) Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest przepieczona i wyjmujemy. Odstawiamy, a gdy przestygnie delikatnie wyjmujemy z formy.  Możemy oprószyć ją cukrem pudrem lub polać lukrem.

Lukier:
~ 100 g cukru pudru
~ 3 łyżki gorącej wody

Cukier puder mieszamy z wodą dokładnie i polewamy babkę. Możemy posypać płatkami migdałów, posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub perełkami cukierkowymi. Smacznego :)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *