fbpx

Fit potrawka curry z ciecierzycą i szpinakiem

by Kucharka w baletkach

Przyznam szczerze, że nigdy nie byłam wielką podróżniczką, moi rodzice nie jeździli za granicę, więc kuchnie świata poznawałam przez Internet, książki, restauracje, a dopiero od kilku lat przez same podróże. Kiedy jeszcze uczyłam się gotować “curry” kojarzyło mi się tylko i wyłącznie z popularną mieszanką przypraw i kurczakiem curry, który bohaterka “Wyznań zakupoholiczki” postanowiła ugotować. I dla mnie były to te same potrawy. A potem nadszedł czas prawdziwego wgłębiania się w kuchnie światów, kupowania nieznanych dotąd produktów (do dziś pamiętam moją pierwszą paczkę z pastą z tamaryndowca do pad thaia i octem ryżowym do sushi i dziką ekscytację z nią związaną) i gotowania zupełnie nowych potraw. I wtedy odkryłam prawdziwe tajskie curry z mleczkiem kokosowym i suszonymi liśćmi kaffiru. I odkryłam też, że przyprawa curry nie ma zbyt wiele z nim wspólnego. I dzisiaj nie mam dla Was tradycyjnego tajskiego curry, a moja fit potrawka curry z ciecierzycą i szpinakiem bardziej przypomina danie kuchni indyjskiej, ale jest przepyszna, świeża i pyszna, więc bardzo Wam ją polecam. A wspominam o tym wszystkim, bo jeżeli chcecie uzyskać bardziej tajskie curry to zamieńcie po prostu jogurt na puszkę mleczka kokosowego, wrzućcie troszkę liści kaffiru i posypcie całość kolendrą. W obydwóch wersjach będzie przepysznie :-)

Fit potrawka curry z ciecierzycą i szpinakiem

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas gotowania:
Wartości odżywcze: 580 kalorii 22B, 92W, 13T, 9 bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 1 cebula
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1 puszka ciecierzycy (260 g po odsączeniu)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • do podania: 150 g ryżu brązowego ugotowanego do miękkości

PRZYGOTOWANIE

  1. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  2. Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie ok. 1-2 minutki. Wrzucamy całe liście szpinaku i smażymy do miękkości (stracą 3/4 swojej objętości, więc warto dać ich sporo ;-)).
  3. Dodajemy ciecierzycę i całość przyprawiamy curry, papryką, solą i pieprzem. Smażymy 2-3 minuty.
  4. Dodajemy koncentrat i i 1-2 łyżki wody. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
  5. Dodajemy jogurt naturalny i mieszamy.
  6. Podajemy z ugotowanym ryżem. Smacznego :)

coś na dokładkę?

4 komentarze

Ervisha 18 kwietnia 2014 - 09:17

Nie lubię curry ale szpinak uwielbiam ;D

Odpowiedz
Weronika Domogród 30 kwietnia 2014 - 21:16

Bardzo dobry przepis, choć ja zamiast curry dam tylko kurkumę

Odpowiedz
Anonimowy 11 listopada 2014 - 12:41

Trafiłam przypadkiem na ten przepis, robiłam dzisiaj i wyszło fantastyczne, naprawdę wspaniałe danie :) Dzięki za przepis i polecam wszystkim!

Odpowiedz
admin 14 listopada 2014 - 15:18

Takie komentarze działają na mnie jak przebłyski słońca w pochmurny dzień <3 Mega się cieszę!

Odpowiedz

Skomentuj

Close