Fit potrawka curry z ciecierzycą i szpinakiem

Przyznam szczerze, że nigdy nie byłam wielką podróżniczką, moi rodzice nie jeździli za granicę, więc kuchnie świata poznawałam przez Internet, książki, restauracje, a dopiero od kilku lat przez same podróże. I kiedy jeszcze uczyłam się gotować „curry” kojarzyło mi się tylko i wyłącznie z popularną mieszanką przypraw i kurczakiem curry, który bohaterka „Wyznań zakupoholiczki” postanowiła ugotować. I dla mnie były to totalnie te same potrawy. A potem nadszedł czas prawdziwego wgłębiania się w kuchnie światów, kupowania nieznanych dotąd produktów (do dziś pamiętam moją pierwszą paczkę z pastą z tamaryndowca do pad thaia i octem ryżowym do sushi i dziką ekscytację z nią związaną) i gotowania zupełnie nowych potraw. I wtedy odkryłam prawdziwe tajskie curry z mleczkiem kokosowym i suszonymi liśćmi kaffiru. I odkryłam też, że przyprawa curry nie ma zbyt wiele z nim wspólnego. I dzisiaj nie mam dla Was tradycyjnego tajskiego curry, a moja fit potrawka curry z ciecierzycą i szpinakiem bardziej przypomina danie kuchni indyjskiej, ale jest przepyszna, świeża i pyszna, więc bardzo Wam ją polecam. A wspominam o tym wszystkim, bo jeżeli chcecie uzyskać bardziej tajskie curry to zamieńcie po prostu jogurt na puszkę mleczka kokosowego, wrzućcie troszkę liści kaffiru i posypcie całość kolendrą. W obydwóch wersjach będzie przepysznie :-)

Fit potrawka curry z ciecierzycą i szpinakiem

 ~ 1 cebula
~ 250 g świeżego szpinaku
~ 1 puszka ciecierzycy (260 g po odsączeniu)
~ 1 łyżka oliwy
~ 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
~ 180 g jogurtu naturalnego
~ sól, pieprz
~ 1 łyżka curry
~ 1/2 łyżeczki ostrej papryki
~ do podania: 100-150 g ryżu brązowego

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie ok. 1-2 minutki. Wrzucamy całe liście szpinaku i smażymy do miękkości (stracą 3/4 swojej objętości, więc warto dać ich sporo ;-)). Dodajemy ciecierzycę i całość przyprawiamy curry, papryką, solą i pieprzem. Smażymy 2-3 minuty, dodajemy koncentrat i i 1-2 łyżki wody. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy jogurt naturalny i mieszamy. Podajemy z ugotowanym ryżem. Smacznego :-)

Drukuj


4 thoughts on “Fit potrawka curry z ciecierzycą i szpinakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *