Przyznam szczerze, że nigdy nie byłam wielką podróżniczką, moi rodzice nie jeździli za granicę, więc kuchnie świata poznawałam przez Internet, książki, restauracje, a dopiero od kilku lat przez same podróże. Kiedy jeszcze uczyłam się gotować “curry” kojarzyło mi się tylko i wyłącznie z popularną mieszanką przypraw i kurczakiem curry, który bohaterka “Wyznań zakupoholiczki” postanowiła ugotować. I dla mnie były to te same potrawy. A potem nadszedł czas prawdziwego wgłębiania się w kuchnie światów, kupowania nieznanych dotąd produktów (do dziś pamiętam moją pierwszą paczkę z pastą z tamaryndowca do pad thaia i octem ryżowym do sushi i dziką ekscytację z nią związaną) i gotowania zupełnie nowych potraw. I wtedy odkryłam prawdziwe tajskie curry z mleczkiem kokosowym i suszonymi liśćmi kaffiru. I odkryłam też, że przyprawa curry nie ma zbyt wiele z nim wspólnego. I dzisiaj nie mam dla Was tradycyjnego tajskiego curry, a moja fit potrawka curry z ciecierzycą i szpinakiem bardziej przypomina danie kuchni indyjskiej, ale jest przepyszna, świeża i pyszna, więc bardzo Wam ją polecam. A wspominam o tym wszystkim, bo jeżeli chcecie uzyskać bardziej tajskie curry to zamieńcie po prostu jogurt na puszkę mleczka kokosowego, wrzućcie troszkę liści kaffiru i posypcie całość kolendrą. W obydwóch wersjach będzie przepysznie :-)
SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 250 g świeżego szpinaku
- 1 puszka ciecierzycy (260 g po odsączeniu)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 180 g jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw curry
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- do podania: 150 g ryżu brązowego ugotowanego do miękkości
PRZYGOTOWANIE
- Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
- Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie ok. 1-2 minutki. Wrzucamy całe liście szpinaku i smażymy do miękkości (stracą 3/4 swojej objętości, więc warto dać ich sporo ;-)).
- Dodajemy ciecierzycę i całość przyprawiamy curry, papryką, solą i pieprzem. Smażymy 2-3 minuty.
- Dodajemy koncentrat i i 1-2 łyżki wody. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
- Dodajemy jogurt naturalny i mieszamy.
- Podajemy z ugotowanym ryżem. Smacznego :)
4 komentarze
Nie lubię curry ale szpinak uwielbiam ;D
Bardzo dobry przepis, choć ja zamiast curry dam tylko kurkumę
Trafiłam przypadkiem na ten przepis, robiłam dzisiaj i wyszło fantastyczne, naprawdę wspaniałe danie :) Dzięki za przepis i polecam wszystkim!
Takie komentarze działają na mnie jak przebłyski słońca w pochmurny dzień <3 Mega się cieszę!