fbpx

Sernik z jogurtu na kruchym cieście, czyli najłatwiejszy sernik bez sera

by Kucharka w baletkach

Sernik z jogurtu powstał dzięki mojemu mężowi. Poprosiłam go, żeby kupił konkretny, mój ulubiony, jogurt, ale wrócił z kompletnie innym. A że poprosiłam go o 2 duże opakowania, to w mojej lodówce zagościło 800 g jogurtu naturalnego, za którym nie przepadam.

Mogłam uruchomić dużą produkcję mazurka jogurtowego z białą czekoladą. Inną opcją było zmiksowanie go z owocami na owocowy koktajl. Albo mogłam też po prostu zrobić jogurtowe placki. Opcji było wiele, ale w końcu zdecydowałam się na przepyszny kruchy sernik bez sera.

Postanowiłam jednak zrobić z niego użytek i powstał naprawdę pyszny łatwy cytrynowy sernik, który na pewno powtórzę nie raz.

Sernik z jogurtu, czyli sernik, kiedy nie masz twarogu

Taki przepis na sernik z jogurtu ma też tą cudowną cechę, że można z nim kombinować na wiele sposobów. Ja do swojej wersji dodałam aromat cytrynowy, który sprawił, że miał w sobie nutkę świeżości. Jednak, można kombinować też z różnymi smakami.

Inny aromat, na przykład pomarańczowy czy migdałowy, sprawi, że całość zyska inną nutkę smakową. A użycie jogurtu smakowego zamiast naturalnego sprawi, że otrzymamy owocowy sernik. Myślę, że super sprawdziłby się tutaj jogurt o smaku mango albo waniliowym. Zachęcam do eksperymentów.

Samo przygotowanie tego sernika z jogurtu jest też bardzo łatwe. Jednak, potrzeba przy nim troszeczkę zaplanowania. Jogurt musi zostać odcedzony na sitku, żeby pozbyć się z niego nadmiaru wody. Warto więc zrobić to przy śniadaniu, żeby spokojnie przez te 5-6 godzin leżał w spokoju.

Poza tym, trzeba tylko zagnieść kruche ciasto i zmiksować jogurt z białkami. Myślę więc, że każdy powinien sobie poradzić. I zapewniam, że ten sernik bez sera dorównuje smakiem zwykłym sernikom. A mój mąż cały czas mi teraz mówi, że teraz zawsze muszę już robić serniki cytrynowe ;)

Taki sernik bez sera sprawdzi się zarówno na lato do podania z truskawkami czy borówkami, jak i zimą. Tak naprawdę nie potrzebuje żadnych dodatków, żeby być pyszny i uzależniający. Zapraszam :)

Sernik z jogurtu

Drukuj
Liczba porcji: 12 (tortownica o średnicy 22 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 205 kalorii 5B, 25W, 9T na porcję
Ocena 3.6/5
( 5 głos )

SKŁADNIKI

Kruche ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 40 g cukru pudru lub zmielonego erytrolu
  • szczypta soli

Sernik bez sera:

  • 800 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 białka
  • 100 g cukru lub eryrolu
  • kilka kropel aromatu cytrynowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Duże sitko obkładamy wewnątrz gazą lub czystą ściereczka i umieszczamy je nad miseczką lub kubkiem. Wykładamy jogurt i odstawiamy na 5-6 godzin, żeby z jogurtu zeszła woda.

Kruche ciasto:

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy na jednolite ciasto.
  2. Dzielimy na 2 części i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.

Sernik bez sera:

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodając cukier.
  2. Dodajemy jogurt i aromat. Miksujemy do połączenia.

Wykończenie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Ciasta ścieramy na tarce, a jedną z nich przekładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy 10 minut w rozgrzanym piekarniku.
  3. Wykładamy równomiernie warstwę serową.
  4. Na wierzch wysypujemy drugą część ciasta. Pieczemy 40 minut w rozgrzanym piekarniku.
  5. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close