Sernik z jogurtu powstał dzięki mojemu mężowi. Poprosiłam go, żeby kupił konkretny, mój ulubiony, jogurt, ale wrócił z kompletnie innym. A że poprosiłam go o 2 duże opakowania, to w mojej lodówce zagościło 800 g jogurtu naturalnego, za którym nie przepadam.
Mogłam uruchomić dużą produkcję mazurka jogurtowego z białą czekoladą. Inną opcją było zmiksowanie go z owocami na owocowy koktajl. Albo mogłam też po prostu zrobić jogurtowe placki. Opcji było wiele, ale w końcu zdecydowałam się na przepyszny kruchy sernik bez sera.
Postanowiłam jednak zrobić z niego użytek i powstał naprawdę pyszny łatwy cytrynowy sernik, który na pewno powtórzę nie raz.
Sernik z jogurtu, czyli sernik, kiedy nie masz twarogu

Taki przepis na sernik z jogurtu ma też tą cudowną cechę, że można z nim kombinować na wiele sposobów. Ja do swojej wersji dodałam aromat cytrynowy, który sprawił, że miał w sobie nutkę świeżości. Jednak, można kombinować też z różnymi smakami.
Inny aromat, na przykład pomarańczowy czy migdałowy, sprawi, że całość zyska inną nutkę smakową. A użycie jogurtu smakowego zamiast naturalnego sprawi, że otrzymamy owocowy sernik. Myślę, że super sprawdziłby się tutaj jogurt o smaku mango albo waniliowym. Zachęcam do eksperymentów.
Samo przygotowanie tego sernika z jogurtu jest też bardzo łatwe. Jednak, potrzeba przy nim troszeczkę zaplanowania. Jogurt musi zostać odcedzony na sitku, żeby pozbyć się z niego nadmiaru wody. Warto więc zrobić to przy śniadaniu, żeby spokojnie przez te 5-6 godzin leżał w spokoju.
Poza tym, trzeba tylko zagnieść kruche ciasto i zmiksować jogurt z białkami. Myślę więc, że każdy powinien sobie poradzić. I zapewniam, że ten sernik bez sera dorównuje smakiem zwykłym sernikom. A mój mąż cały czas mi teraz mówi, że teraz zawsze muszę już robić serniki cytrynowe ;)
Taki sernik bez sera sprawdzi się zarówno na lato do podania z truskawkami czy borówkami, jak i zimą. Tak naprawdę nie potrzebuje żadnych dodatków, żeby być pyszny i uzależniający. Zapraszam :)

SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 40 g cukru pudru lub zmielonego erytrolu
- szczypta soli
Sernik bez sera:
- 800 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 białka
- 100 g cukru lub eryrolu
- kilka kropel aromatu cytrynowego
PRZYGOTOWANIE
- Duże sitko obkładamy wewnątrz gazą lub czystą ściereczka i umieszczamy je nad miseczką lub kubkiem. Wykładamy jogurt i odstawiamy na 5-6 godzin, żeby z jogurtu zeszła woda.
Kruche ciasto:
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy na jednolite ciasto.
- Dzielimy na 2 części i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.
Sernik bez sera:
- Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodając cukier.
- Dodajemy jogurt i aromat. Miksujemy do połączenia.
Wykończenie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Ciasta ścieramy na tarce, a jedną z nich przekładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy 10 minut w rozgrzanym piekarniku.
- Wykładamy równomiernie warstwę serową.
- Na wierzch wysypujemy drugą część ciasta. Pieczemy 40 minut w rozgrzanym piekarniku.
- Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)
