Mazurek z jogurtem, białą czekoladą i migdałami, czyli idealny mazurek jogurtowy to ciasto, bez którego nie ma u nas Wielkanocy. To zdecydowanie ulubiony mazurek mojej mamy, który doceniają też wszyscy goście. Mi się trochę już chyba przejadł, ale zawsze też skuszę się na kawałeczek ;)
Co roku zresztą myślę sobie, że może nie zrobię mazurka. Jednak za każdym razem stwierdzam, że Wielkanoc bez mazurka to faux pas. I jak już robię spód do mazurka jogurtowego, to też od razu zrobię potrójną porcję, żeby pojawił się też słodziutki mazurek a la snikers czy lekko kwaskowaty mazurek pomarańczowy.
Jednak ten jogurtowy inspirowany przepisem z Moich Wypieków. Jest nieco mniej słodki i zawsze używamy płatków migdałowych zamiast całych migdałów. Moja rodzina nie chce za dużo chrupać ;)
Mazurek z jogurtem, białą czekoladą i migdałami, czyli bardzo oryginalny mazurek, który smakuje każdemu
Choć jogurt, biała czekolada może brzmieć dość banalnie, to zapewniam, że to cudowne połączenie. Jest słodkie, ale jednocześnie lekko kwaskowate dzięki jogurtowi. Dodatkowo, płatki migdałów lub całe migdały dodają delikatności całości.
Gwarantuję też, że ten mazurek jogurtowy to mazurek, który każdego pozytywnie zaskoczy. I na pewno nie pojawi się tylko raz podczas Wielkanocy. Ja go robiłam, bo nie przepadam za tym z kajmakiem, jako eksperyment. A koniec końców jest to mazurek, które zapisał się w nasze święta już chyba na zawsze.
Bardzo polecam. To nie tylko piękny, ale też pyszny mazurek. Inny niż wszystkie, wyjątkowy i cudowny :)
SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
- 120 g masła (żadnej margaryny!)
- 100 g cukru pudru
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 160 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka zimnej wody
Wierzch (można zrobić z podwójnej porcji, jeżeli chcecie grubszą warstwę; ja tak ostatnio często robię):
- 125 g jogurtu naturalnego gęstego (ja używam zott)
- 100 g białej czekolady
- 1 opakowanie migdałów w całości lub płatkach (ok. 70 g)
PRZYGOTOWANIE
Kruche ciasto:
- Schłodzone masło rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Palcami formujemy pisankę na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (boki pozostawiamy lekko grubsze). Widelcem tworzymy obwódkę. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
- Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Pieczemy ok. 15 minut (do zrumienienia ;)). Wyjmujemy i studzimy.
Wierzch:
- Małe sitko obkładamy wewnątrz gazą i umieszczamy je nad miseczką lub kubkiem. Na gazę wykładamy jogurt i odstawiamy na przynajmniej 6 godzin, żeby z jogurtu zeszła woda.
- Czekoladę łamiemy i roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie w miseczce umieszczamy jogurt i wlewamy roztopioną czekoladę cały czas mieszając trzepaczką do dokładnego połączenia. Masę wykładamy na upieczonego mazurka.
- Na wierzch wysypujemy migdały i odstawiamy do stężenia. Smacznego :)
5 komentarzy
Wygląda super :)
U mnie w domu mazurków się nie robi, a babkę dopiero od niedawna zaczęłam. Sernik już mam gotowy :)
Wyglada pięknie :) U mnie nie jada się mazurków, ale inne wypieki oczywiście goszczą :)
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
U mnie w domu mazurków nigdy się nie piekło i nie piecze, ale Twój wygląda pięknie ;)
Spokojnych, ciepłych, rodzinnych Świąt przepełnionych miłością i błogosławieństwem Bożym :)
Najlepszy mazurek na świecie. Łatwy przepis. Niezbyt słodki. Robię go co roku od kilku lat <3
Najlepszy mazurek na świecie! Łatwy przepis. Niezbyt słodki. Robię go co roku od kilku lat :)