Fit szarlotka na cieście bananowym z kremem nerkowców to zdrowe ciasto idealne.
Mój ulubiony idealny chlebek bananowy cieszy się dużą popularnością. Nie tylko wśród odwiedzających bloga, ale też w mojej własnej kuchni ;) Uwielbiam piec go tak po prostu w najbardziej tradycyjnej formie. Jednak, równie dobrze sprawdza się w wersji przekładanej.
Pisałam już o tym nie raz podrzucając przepis na fit czekoladowy tort z borówkami lub kawowy chlebek bananowy z twarożkiem i nerkowcami. Dzisiaj natomiast mam połączenie, dla mnie idealne, chlebka bananowego i szarlotki z dodatkiem kremowych maślanych nerkowców.
Fit szarlotka na cieście bananowym z kremem z nerkowców to fit ciasto idealne
Szarlotka to moje ulubione ciasto. Ciężko powiedzieć mi, że jest najlepszym z ciast. Jednak dla mnie to najpyszniejsze ciasto, do którego mam przeogromny sentyment. Bo to właśnie od szarlotki zaczęła się moja zabawa w kuchni ;)
Poza chlebkiem bananowym, szarlotki to ciasta, które piekę najczęściej. Generalnie zauważyłam, że nie lubię, kiedy nie czeka na mnie kawałek w lodówce lub w zamrażalce, po który mogę sięgnąć, kiedy najdzie mnie ochota.
Ostatnio królowała u mnie fit szarlotka twarogowa. Jednak, postanowiłam wykorzystać bardzo dojrzałe banany i słoik uduszonych w jesieni jabłek. I ciasto bananowe z jabłkami wyszło naprawdę przecudowne.
Samo ciasto jest lekko bananowe, ale też idealnie cynamonowe, mięciutkie i pyszne. W środku skrywa soczyste lekko słodkie jabłka, a na wierzchu zwieńczone jest maślaną masą z nerkowców. Tego fit ciasta nie da się nie pokochać!
Ta zdrowa szarlotka bez cukru świetnie nada się na długi weekend, ale też na co dzień. Jest bez białego cukru, a cała słodycz pochodzi z daktyli, bananów, owoców i odrobiny erytrolu wrzuconego do kremu z nerkowców. Bardzo polecam :)
SKŁADNIKI
Jabłka:
- 600 g jabłek (ok. 500 g obranych)
- 40 g daktyli suszonych
- 1 łyżeczka cynamonu
Ciasto bananowe:
- 200 g suszonych daktyli
- 4 dojrzałe banany (ok. 400 g miąższu)
- 2 jajka
- 2 łyżki masła orzechowego (ok. 50 g)
- 300 g mąki pszennej (orkiszowej)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem z nerkowców:
- 100 g orzechów nerkowca
- 6-8 łyżek mleka roślinnego
- 1 łyżka erytrolu lub ksylitolu
PRZYGOTOWANIE
Jabłka:
- Jabłka kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy cynamon, posiekane daktyle i ok. 1/2 szklanki wody.
- Całość zagotowujemy mieszając, zmniejszamy ogień i dusimy, aż jabłka będą miękkie. Odstawiamy.
Ciasto bananowe:
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Dokładnie odciskamy wodę i przekładamy je do miski.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Do daktyli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki banany. Dodajemy masło orzechowe i wbijamy jajka. Wszystko miksujemy blenderem do połączenia.
- Do masy dodajemy mąkę, proszek, sodę. Wszystko mieszamy łyżką lub trzepaczką do połączenia.
- Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto pieczemy przez ok. 45 minut w rozgrzanym piekarniku (sprawdzamy patyczkiem czy jest już suche). Wyjmujemy i studzimy.
- Ciasto kroimy na 2 płaskie blaty. Przekładamy je podduszonymi jabłkami.
Krem z nerkowców:
- Nerkowce zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na godzinkę (najlepiej zalać je od razu po tym, jak włożycie ciasto do piekarnika).
- Wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy mleko i erytrol. Miksujemy blenderem na jednolity krem.
- Krem rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Odstawiamy na godzinkę i podajemy.
- Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)
4 komentarze
Ciekawe połaćzenie. Wygląda smacznie
Dwa w jednym ekstra. Koniecznie spróbuję
po co publikujesz przepisy których nie można skopiować ? tak aby się popisać a my mamy sobie na nie popatrzeć, żenada
Nie rozumiem po co kopiować skoro po prostu można wejść na przepis, ale zawsze było można i dalej można kopiować przepisy, nie wyłączyłam nigdy tej opcji