fbpx

Fit szarlotka na cieście bananowym z kremem z nerkowców, czyli szarlotka i idealny chlebek bananowy w jednym

by Kucharka w baletkach

Fit szarlotka na cieście bananowym z kremem nerkowców to zdrowe ciasto idealne.

Mój ulubiony idealny chlebek bananowy cieszy się dużą popularnością. Nie tylko wśród odwiedzających bloga, ale też w mojej własnej kuchni ;) Uwielbiam piec go tak po prostu w najbardziej tradycyjnej formie. Jednak, równie dobrze sprawdza się w wersji przekładanej.

Pisałam już o tym nie raz podrzucając przepis na fit czekoladowy tort z borówkami lub kawowy chlebek bananowy z twarożkiem i nerkowcami. Dzisiaj natomiast mam połączenie, dla mnie idealne, chlebka bananowego i szarlotki z dodatkiem kremowych maślanych nerkowców.



Fit szarlotka na cieście bananowym z kremem z nerkowców to fit ciasto idealne

Szarlotka to moje ulubione ciasto. Ciężko powiedzieć mi, że jest najlepszym z ciast. Jednak dla mnie to najpyszniejsze ciasto, do którego mam przeogromny sentyment. Bo to właśnie od szarlotki zaczęła się moja zabawa w kuchni ;)

Poza chlebkiem bananowym, szarlotki to ciasta, które piekę najczęściej. Generalnie zauważyłam, że nie lubię, kiedy nie czeka na mnie kawałek w lodówce lub w zamrażalce, po który mogę sięgnąć, kiedy najdzie mnie ochota.

Ostatnio królowała u mnie fit szarlotka twarogowa. Jednak, postanowiłam wykorzystać bardzo dojrzałe banany i słoik uduszonych w jesieni jabłek. I ciasto bananowe z jabłkami wyszło naprawdę przecudowne.

Samo ciasto jest lekko bananowe, ale też idealnie cynamonowe, mięciutkie i pyszne. W środku skrywa soczyste lekko słodkie jabłka, a na wierzchu zwieńczone jest maślaną masą z nerkowców. Tego fit ciasta nie da się nie pokochać!

Ta zdrowa szarlotka bez cukru świetnie nada się na długi weekend, ale też na co dzień. Jest bez białego cukru, a cała słodycz pochodzi z daktyli, bananów, owoców i odrobiny erytrolu wrzuconego do kremu z nerkowców. Bardzo polecam :)

Fit szarlotka na cieście bananowym z kremem z nerkowców

Drukuj
Liczba porcji: 20 (blaszka 25x20 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 172 kalorii 5b, 29w, 4t, 2bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Jabłka:

  • 600 g jabłek (ok. 500 g obranych)
  • 40 g daktyli suszonych
  • 1 łyżeczka cynamonu

Ciasto bananowe:

  • 200 g suszonych daktyli
  • 4 dojrzałe banany (ok. 400 g miąższu)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła orzechowego (ok. 50 g)
  • 300 g mąki pszennej (orkiszowej)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem z nerkowców:

  • 100 g orzechów nerkowca
  • 6-8 łyżek mleka roślinnego
  • 1 łyżka erytrolu lub ksylitolu

PRZYGOTOWANIE

Jabłka:

  1. Jabłka kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy cynamon, posiekane daktyle i ok. 1/2 szklanki wody.
  2. Całość zagotowujemy mieszając, zmniejszamy ogień i dusimy, aż jabłka będą miękkie. Odstawiamy.

Ciasto bananowe:

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Dokładnie odciskamy wodę i przekładamy je do miski.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  3. Do daktyli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki banany. Dodajemy masło orzechowe i wbijamy jajka. Wszystko miksujemy blenderem do połączenia.
  4. Do masy dodajemy mąkę, proszek, sodę. Wszystko mieszamy łyżką lub trzepaczką do połączenia.
  5. Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Ciasto pieczemy przez ok. 45 minut w rozgrzanym piekarniku (sprawdzamy patyczkiem czy jest już suche). Wyjmujemy i studzimy.
  7. Ciasto kroimy na 2 płaskie blaty. Przekładamy je podduszonymi jabłkami.

Krem z nerkowców:

  1. Nerkowce zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na godzinkę (najlepiej zalać je od razu po tym, jak włożycie ciasto do piekarnika).
  2. Wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy mleko i erytrol. Miksujemy blenderem na jednolity krem.
  3. Krem rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Odstawiamy na godzinkę i podajemy.
  4. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)

coś na dokładkę?

4 komentarze

Kasia 1 maja 2022 - 17:57

Ciekawe połaćzenie. Wygląda smacznie

Odpowiedz
Milena 11 maja 2022 - 19:43

Dwa w jednym ekstra. Koniecznie spróbuję

Odpowiedz
Basia 1 grudnia 2023 - 18:43

po co publikujesz przepisy których nie można skopiować ? tak aby się popisać a my mamy sobie na nie popatrzeć, żenada

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 3 grudnia 2023 - 13:08

Nie rozumiem po co kopiować skoro po prostu można wejść na przepis, ale zawsze było można i dalej można kopiować przepisy, nie wyłączyłam nigdy tej opcji

Odpowiedz

Skomentuj

Close