Spaghetti z pomidorami i bakłażanem z prażonymi pestkami dyni – wegańskie i ekspresowe

Na studiach to właśnie makarony pojawiały się u mnie najczęściej na obiad, bo były szybkie, łatwe i nie potrzebowały wiele zachodu (czy drogich składników ;-)), żeby być pyszne. I dzisiaj właśnie mam dla Was taką ekspresową, łatwą i pyszną propozycję inspirowaną moim czasem studiów – wegańskie spaghetti z pomidorami i bakłażanem z prażonymi pestkami dyni przed Wami. Mam wrażenie, że bakłażan pojawia się zbyt rzadko na naszych stołach, a to chyba przez to, że trochę nie wiadomo co z nim zrobić. Ja zaczęłam od greckiej cudownej musaki, potem zakochałam się w bliskowschodniej paście baba ghanoush (ale akurat ją się kocha albo nienawidzi ;-)), a teraz uwielbiam też robić lasagne z bakłażana, włoskie roladki z bakłażana albo właśnie takie proste i niewinne makarony, które potrafią bardzo pozytywnie zaskoczyć. To spaghetti z pomidorami i bakłażanem z prażonymi pestkami dyni powstało, bo miałam wielką ochotę na małe comfort food – dużo makaronu z przepysznym sosem. Dołożyłam do tego troszkę warzyw, pikantności (chili) i niezwykle aromatyczne chrupiące pestki dyni (które koniecznie trzeba podprażyć!). Naprawdę to wegańskie spaghetti to ekspresowy obiad idealny, którego trzeba spróbować, zapraszam :-)

Spaghetti z pomidorami i bakłażanem z prażonymi pestkami dyni

(2 porcje)

~ 200-250 g makaronu spaghetti

Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy.

Sos z pomidorami i bakłażanem:
~ 1 cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 1/2 bakłażana (ok. 200 g)
~ 3 duże pomidory (ok. 500 g)
~ 1 łyżka przecieru pomidorowego
~ 1 łyżeczka oregano
~ 1 łyżeczka bazylii
~ 1 łyżeczka słodkiej papryki
~ 1/4 łyżeczki suszonych płatków chili (lub ostrej papryki)
~ 2 małe garście pestek dyni (ok. 20-30 g)
~ sól, pieprz
~ 1-2 łyżki oliwy

Cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Cebulę podsmażamy na oliwie, po 2-3 minutach dodajemy czosnek. Smażymy ok. 2 minuty razem. Wrzucamy pomidory i pokrojonego w kosteczkę bakłażana. Zmniejszamy ogień na średni i smażymy na średnim ogniu ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną, a z pomidorów utworzy się pulpa.

Po tym czasie dodajemy przecier, bazylię, oregano, paprykę i chili (w razie potrzeby dolewamy troszkę wody). Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy ok. 5 minut. Dodajemy makaron (w razie potrzeby dolewamy troszkę wody) i mieszamy dokładnie trzymając na ogniu jeszcze ok. 3-4 minuty.

Na osobnej suchej patelni podprażamy pestki dyni.

Nakładamy porcje makaronu do talerzy. Posypujemy pestkami dyni i podajemy. Smacznego :-)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *