Zapowiadałam słodkości z ciecierzycą i oto one – pyszne, zdrowe,bezglutenowe wegańskie ciastka z ciecierzycy bez cukru z polewą daktylową. Powstały trochę spontanicznie, bo zostało mi trochę ugotowanej ciecierzycy, a przyszła akurat do nas ciocia, która nie może jeść cukru, więc trzeba było coś szybko wymyślić. I wymyśliłam takie oto cudeńka, które okazały się przepyszne. Łączenie ciecierzycy i masła orzechowego to cudowny pomysł, a dzięki dojrzałemu bananowi i daktylom ciastka są przyjemnie słodkie. A ciecierzyca sprawia, że też sycące :> I jak zawsze przy tego typu wypiekach kazałam wszystkim zgadnąć, co jest w środku i nikt nie poczuł ciecierzycy :> Zapraszam więc na sprawdzone pyszne i uzależniające wegańskie ciastka z ciecierzycy bez cukru z polewą daktylową. Na pewno i Wy je pokochacie :>
Wegańskie bezglutenowe ciastka z ciecierzycy bez cukru z polewą daktylową
~ 100 g suchej ciecierzycy (lub 1 puszka, ok. 240 g po odsączeniu płynu)
~ 2 bardzo dojrzałe banany (ok. 200 g miąższu)
~ 2 łyżki masła orzechowego (ok. 60-70 g)
Suchą ciecierzycę zalewamy wodą na noc i odstawiamy. Następnego dnia gotujemy do miękkości i studzimy.
Ciecierzycę, banany i masło orzechowe umieszczamy w misce i dokładnie miksujemy blenderem na jednolitą gładką masę. Masa będzie kleista i nie trzeba się tym martwić ;) Łyżką nabieramy porcje i nakładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formując ciastka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 12-15 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Polewa daktylowa:
~ 1/3 opakowania suszonych daktyli
~ 1 łyżeczka kakao
~ 3-4 łyżeczki mleka roślinnego
Daktyle zalewamy wodą. Po ok. godzinie dokładnie odciskamy wodę. Miksujemy z kakao i mlekiem na gładką masę Rozsmarowujemy na ostudzonych ciastkach. Odstawiamy, żeby zastygła (choć u nas jedzone były od razu :D). Smacznego :)
2 komentarze
Pięknie wyglądają a polewa z daktyli genialna ;)
Ciągle sobie obiecuję, że upiekę podobne ciacha :D Kocham cieciorkę, ale jeszcze nic ”ciastowego” z niej nie robiłam!