Śniadania na wytrawnie to raczej u mnie rzadkość, ale jeżeli już się zdarzają to zawsze w postaci omletu i zazwyczaj jest to właśnie omlet owsiany. Jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia, nie trzeba nic miksować ani ubijać, a jest super sycący i pyszny. Ostatnio zrobiłam omlet owsiany z camembert i awokado – mamy tutaj delikatny omlet, kremowe awokado i delikatny cudownie roztapiający się ser camembert. Dla mnie jedno z najlepszych połączeń ever, więc bardzo polecam jako fit kolacja albo fajne wytrawne śniadanie. Ja omlet owsiany z camembert i awokado raczej będę praktykować na kolacje, bo jestem zwolenniczką słodkich śniadań z owocami, ale jeżeli wolicie bardziej konkretne smaki rano, to taki omlet to śniadanie idealne :-)
Omlet owsiany z camembert i awokado

(1 porcja)
~ 4-5 łyżek płatek owsianych
~ 1 duże jajko
~ sól, pieprz
~ 1/3 krążka camembert (ok. 40 g)
~ 1/2 awokado
~ solidna szczypta cynamonu
Płatki zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem, aż napęcznieją (można też to zrobić wieczorem, żeby było na rano ;)).
Dokładnie odciskamy wodę, a następnie dodajemy jajko, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i wykładamy na rozgrzaną patelnię formując duży placek. Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem ok. 5 minut, po czym bardzo ostrożnie przewracamy na drugą stronę.
Na połowie omletu rozkładamy camembert pokrojony w plasterki i składamy lekko na pół. Trzymamy pod przykryciem, aż ser się roztopi.
Następnie zdejmujmy z ognia i przekładamy na talerz. Lekko odchylamy złożony omlet umieszczając w środku plasterki awokado. Składamy ponownie i podajemy. Smacznego :-)