fbpx

Curry z kurczakiem, dynią i brokułami – pikantne, szybkie i smaczne

by Kucharka w baletkach

Curry z kurczakiem i dynią z brokułami wpadło mi do głowy, kiedy przeglądałam bloga i przypomniało mi się, jak cudownie smakowało dyniowe curry z kalafiorem i nerkowcami. Dynia cały czas u mnie króluje i choć najczęściej ląduje w plackach, to czasem uda mi się zostawić kawałeczek na coś bardziej wymyślnego, jak na przykład to cudowne pikantne curry. Mamy tutaj delikatnego mięciutkiego kurczaka, chrupiące brokuły, mięciutką mięsistą dynię i ostry pyszny lekko kokosowy sos. Dla mnie curry z kurczakiem i dynią z brokułami to ideał na jesienne wieczory – cudownie rozgrzewa, koi i jest bardzo smaczny i sycący. Zapraszam – curry z kurczakiem i dynią przed Wami :-)

Curry z kurczakiem i dynią z brokułami

(2 porcje)

~ 3 cebulki dymki
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 1-2 papryczki chili
~ 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 250 g)
~ 1/2 główki brokuła (ok. 250-300 g)
~ 200 g surowej dyni (najlepiej hokkaido)
~ 4 listki kaffiru
~ 1 łyżka zielonej lub żółtej pasty curry (ok. 40-50 g)
~ sól, pieprz
~ 1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego
~ do podania: limonka, świeża kolendra lub szczypiorek i ryż / kasza / makaron ryżowy

Brokuł podzielony na różyczki blanszujemy we wrzątku ok. 5-7 minut. Wyjmujemy i odstawiamy.

Na oleju kokosowym podsmażamy posiekane cebulki i przeciśnięte przez praską ząbki czosnku. Opcjonalnie dodajemy posiekane papryczki chili bez pestek (już pasta curry jest dość pikantna, więc ten krok zdecydowanie dla wielbicieli pikantności :-)). Dodajemy pastę curry, mieszamy, smażymy 1 minutę i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Smażymy na średnim ogniu ok. 5 minut mieszając, aż mięso dojdzie. Dolewamy mleczko kokosowe i dodajemy liście kaffiru. Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę dynię i mieszamy. Ponownie dusimy na średnim ogniu mieszając, aż dynia zrobi się miękka (ok. 10-15 minut).

Dodajemy wtedy różyczki brokuła i zalewamy mlekiem kokosowym. Dusimy na średnim ogniu ok. 5 minut pod przykryciem.

Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym z limonką oraz posypane świeżą kolendrą. Smacznego :-)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close