fbpx

Curry z kurczakiem, dynią i brokułami – pikantne, szybkie i smaczne

by Kucharka w baletkach

Curry z kurczakiem i dynią z brokułami to curry, które pojawia się u mnie zawsze w sezon dyniowy. Wpadło mi do głowy, kiedy przypomniało mi się, jak cudownie smakowało dyniowe curry z kalafiorem i nerkowcami.

Dynia bowiem świetnie sprawdza się w potrawkach typu curry. Świetnie łączy się z mlekiem kokosowym dodając nieco słodyczy do pikantnego wyrazistego curry. Ja podczas sezonu dyniowego nie umiem zrobić curry bez dodatku dyni ;)

Zresztą dynia cały czas u mnie króluje. Najczęściej ląduje w plackach, jak na przykład plackach dyniowych orzechowych. Jednak, czasem udaje mi się zostawić kawałeczek na coś bardziej wymyślnego. Coś jak właśnie na przykład to cudowne pikantne curry.

Curry z kurczakiem, dynią i brokułami

Mamy tutaj delikatnego mięciutkiego kurczaka, delikatne brokuły, mięciutką mięsistą dynię i ostry pyszny lekko kokosowy sos. Dla mnie curry z kurczakiem i dynią z brokułami to ideał na jesienne wieczory . To danie cudownie rozgrzewa i koi. I co więcej, jest bardzo smaczne i sycące. Zapraszam – curry z kurczakiem i dynią przed Wami :-)

Drukuj

Curry z kurczakiem, dynią i brokułami

Liczba porcji: 2 Czas przygotowania: Wartości odżywcze 500 kalorii, 35b, 30w, 30t, 5bł (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 3 cebulki dymki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki chili
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 250 g)
  • 1/2 główki brokuła (ok. 250-300 g)
  • 200 g surowej dyni (najlepiej hokkaido)
  • 4 listki kaffiru
  • 400 ml mleczka kokosowego (u mnie light)
  • 1 łyżka zielonej lub żółtej pasty curry (ok. 40-50 g)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • do podania: limonka, świeża kolendra lub szczypiorek i ryż / kasza / makaron ryżowy

PRZYGOTOWANIE

  1. Brokuł podzielony na różyczki blanszujemy we wrzątku ok. 5-7 minut. Wyjmujemy i odstawiamy.
  2. Na oleju podsmażamy posiekane cebulki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Opcjonalnie dodajemy posiekane papryczki chili bez pestek (już pasta curry jest dość pikantna, więc ten krok zdecydowanie dla wielbicieli pikantności ;)). Dodajemy pastę curry, mieszamy, smażymy 1 minutę i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Smażymy na średnim ogniu ok. 5 minut mieszając, aż mięso dojdzie.
  4. Dolewamy mleczko kokosowe i dodajemy liście kaffiru. Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę dynię i mieszamy. Ponownie dusimy na średnim ogniu mieszając, aż dynia zrobi się miękka (ok. 10-15 minut).
  5. Dodajemy wtedy różyczki brokułu i zalewamy mlekiem kokosowym. Dusimy na średnim ogniu ok. 5 minut pod przykryciem.
  6. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym z limonką oraz posypane świeżą kolendrą. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close