Curry z kurczakiem i dynią z brokułami to curry, które pojawia się u mnie zawsze w sezon dyniowy. Wpadło mi do głowy, kiedy przypomniało mi się, jak cudownie smakowało dyniowe curry z kalafiorem i nerkowcami.
Dynia bowiem świetnie sprawdza się w potrawkach typu curry. Świetnie łączy się z mlekiem kokosowym dodając nieco słodyczy do pikantnego wyrazistego curry. Ja podczas sezonu dyniowego nie umiem zrobić curry bez dodatku dyni ;)
Zresztą dynia cały czas u mnie króluje. Najczęściej ląduje w plackach, jak na przykład plackach dyniowych orzechowych. Jednak, czasem udaje mi się zostawić kawałeczek na coś bardziej wymyślnego. Coś jak właśnie na przykład to cudowne pikantne curry.
Curry z kurczakiem, dynią i brokułami
Mamy tutaj delikatnego mięciutkiego kurczaka, delikatne brokuły, mięciutką mięsistą dynię i ostry pyszny lekko kokosowy sos. Dla mnie curry z kurczakiem i dynią z brokułami to ideał na jesienne wieczory . To danie cudownie rozgrzewa i koi. I co więcej, jest bardzo smaczne i sycące. Zapraszam – curry z kurczakiem i dynią przed Wami :-)
SKŁADNIKI
- 3 cebulki dymki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-2 papryczki chili
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 250 g)
- 1/2 główki brokuła (ok. 250-300 g)
- 200 g surowej dyni (najlepiej hokkaido)
- 4 listki kaffiru
- 400 ml mleczka kokosowego (u mnie light)
- 1 łyżka zielonej lub żółtej pasty curry (ok. 40-50 g)
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju roślinnego
- do podania: limonka, świeża kolendra lub szczypiorek i ryż / kasza / makaron ryżowy
PRZYGOTOWANIE
- Brokuł podzielony na różyczki blanszujemy we wrzątku ok. 5-7 minut. Wyjmujemy i odstawiamy.
- Na oleju podsmażamy posiekane cebulki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Opcjonalnie dodajemy posiekane papryczki chili bez pestek (już pasta curry jest dość pikantna, więc ten krok zdecydowanie dla wielbicieli pikantności ;)). Dodajemy pastę curry, mieszamy, smażymy 1 minutę i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Smażymy na średnim ogniu ok. 5 minut mieszając, aż mięso dojdzie.
- Dolewamy mleczko kokosowe i dodajemy liście kaffiru. Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę dynię i mieszamy. Ponownie dusimy na średnim ogniu mieszając, aż dynia zrobi się miękka (ok. 10-15 minut).
- Dodajemy wtedy różyczki brokułu i zalewamy mlekiem kokosowym. Dusimy na średnim ogniu ok. 5 minut pod przykryciem.
- Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym z limonką oraz posypane świeżą kolendrą. Smacznego :)