fbpx

Pizza z płatków owsianych

by Kucharka w baletkach

Kiedy pierwszy raz jadłam owsiankę, taką całkowicie swoją z płatków owsianych i mleka, a nie z paczki to pamiętam, że mi nie smakowała. I na początku naprawdę nie rozumiałam tych wszystkich, którzy mówili, że to „królewskie śniadanie”. Musiałam zrobić kilka podejść i z każdym było coraz lepiej, a dzisiaj owsianka to już rarytas i często jak kładę się spać, a w piekarniku czeka na mnie już moja upieczona królowa to już nie mogę się doczekać śniadania :D I miłość do owsianki przerodziła się w miłość do płatków owsianych, bez których też teraz byłoby mi ciężko. Mam na nie mnóstwo pomysłów, a są bardzo smaczne, zdrowe, sycące i łatwe w przygotowaniu. I mają tyle zastosowań, że nawet jak z rana są placki albo jaglanka to płatki owsiane i tak muszą u mnie zawitać. I tak oto właśnie powstał pomysł na pizzę owsianą. Pizza z płatków owsiaych jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a jakże smaczna i kojąca. Zmieszanie namoczonych płatków owsianych z jajkiem daje mnóstwo możliwości! Jeżeli jeszcze nie próbowaliście to czas najwyższy. Ja postawiłam tym razem na lekko włoski akcent i swoją przygotowałam z rukolą i mozzarellą, ale możecie kombinować wedle gustu (i zawartości lodówki ;p). Polecam serdecznie! Pizza z płatków owsianych jest idealna na każdą porę dnia :)

Pizza z płatków owsianych

(1 porcja)

Spód:
~ 4 łyżki płatków owsianych
~ 1 duże jajko
~ sól, pieprz

Płatki zalewamy wrzątkiem (ok. 0,5 szklanki), a gdy napęcznieją dokładnie odcedzamy na sitku i mieszamy energicznie z jajkiem. Solimy i pieprzymy. Rozsmarowujemy na blaszce z papierem do pieczenia na płaski placek i pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach.

Wierzch:
~ 1 mała cebula
~ 1 pomidor
~ 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
~ 1/2 łyżeczki bazylii
~ 1/2 łyżeczki oregano
~ sól, pieprz
~ oliwa do smażenia

Na oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy pokrojonego w kosteczkę pomidora i smażymy kilka minut. Dodajemy przecier, zioła, sól i pieprz. W razie potrzeby dolewamy troszkę wody. Dusimy kilka minut i rozsmarowujemy na upieczonym spodzie.

~ 3-4 plastry szynki pokrojonej w kostkę
~ 50 g mozzarelli startej
~ 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paski
~ kilka listków rukoli

Na sosie układamy paprykę, szynkę i rukolę. Posypujemy mozzarellą i podpiekamy jeszcze ok. 5-8 minut w 190 stopniach. Smacznego :)

 

coś na dokładkę?

2 komentarze

Ervisha 30 marca 2015 - 19:50

Na pewno była smaczna ;)

Odpowiedz
Konczi i Szpileczka 31 marca 2015 - 09:28

Pomysłowe i smaczne!

Odpowiedz

Skomentuj

Close